Hlavní obsah
Online

Vakcína pro Santu? V USA ji dostanou přednostně, výměnou za reklamu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Výměnou za připojení se ke kampani propagující vakcinaci proti covidu-19 chce Trumpova administrativa nabídnout přednostně vakcínu proti covidu-19 lidem, kteří se o vánočních svátcích převlékají do kostýmů Santa Clause, paní Clausové nebo vánočních elfů. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

- Úvodní fáze plošného testování Slováků na koronavirus, která se od pátku do neděle konala ve čtyřech epidemií nejvíce postižených okresech na severu a východě země, odhalila 5594 infikovaných. To jsou bezmála čtyři procenta z celkového počtu 140 945 obyvatel, jež test absolvovali. Novinářům to v pondělí řekl slovenský premiér Igor Matovič. Zároveň vyjádřil vděk obyvatelům i těm složkám státu, které se na testování podílely. Zahájení projektu sice provázely lokální organizační problémy či chybějící personál, potíže se ale podle předsedy vlády podařilo odstranit už v první den akce.

- Spojené státy registrují už přes 224 000 mrtvých s covidem-19 a více než 8,5 milionu nakažených. Země v sobotu zaznamenala rekordní nárůst nakažených, a to druhý den za sebou. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) přibylo v USA od pátku do soboty 88 973 nově infikovaných. Bílý dům na to ale patrně nemíní výrazněji reagovat. Alespoň podle výroku personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse, podle kterého nebude „Trumpova administrativa šíření koronaviru kontrolovat,“ neboť řešení krize stejně přinese až vakcína.

Dění ve světě jsme sledovali online i včera:

  • Trump: Jsme z toho venku, podívejte se, jak je na tom Evropa

    „Odvádíme skvělou práci. A podívejte se na Evropu, co se tam děje. Něco takového nikdo nezažil. My jsme z toho ale už venku. To jen prolhaná média chtějí všechny vystrašit,“ řekl dnes americký prezident Donald Trump. V pátek přitom Spojené státy zaznamenaly rekordních více než 85 tisíc nových případů nákazy.

  • Americké akcie výrazně oslabily v obavách z koronaviru

    Americké akcie na začátku týdne oslabily v obavách z prudkého nárůstu případů nákazy koronavirem a kvůli nejistotě kolem dalších opatření na podporu ekonomiky Spojených států. Širší index S&P 500 zaznamenal nejprudší jednodenní propad za čtyři týdny.

    Dow Jonesův index, zahrnující akcie třiceti předních amerických podniků, dnes klesl o 2,29 procenta a uzavřel na 27.685,38 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 1,86 procenta na 3400,97 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, oslabil o 1,64 procenta na 11.358,94 bodu.

  • WHO: Evropa musí podniknout další kroky proti šíření koronaviru

    Evropa potřebuje urychleně podniknout další kroky proti šíření koronaviru, uvedla Světová zdravotnická organizace. Zároveň vyjádřila naději, že se státům podaří vyhnout plošnému lockdownu. Řada evropských zemí zažívá nárůst počtu případů nákazy koronavirem, uvádí agentura Reuters.

  • Madrid žádá celostátní vládu o policejní posily

    Španělská metropole žádá celostátní vládu o zaslání 759 příslušníků policie a Guardii Civil, kteří mají pomoci s dohlížením na dodržování protipandemických opatření, informuje server EFE.

  • Trumpova vláda nabízí vakcínu přednostně Santa Clausům výměnou za propagaci

    Výměnou za připojení se ke kampani propagující vakcinaci proti covidu-19 chce Trumpova administrativa nabídnout přednostně vakcínu proti covidu-19 lidem, kteří se o vánočních svátcích převlékají do kostýmů Santa Clause, paní Clausové nebo vánočních elfů. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

  • Británie má přes 20 000 nově nakažených, část země čeká zpřísnění

    Británie zaregistrovala 20 890 nově potvrzených případů koronavirové nákazy, tedy o něco více než v neděli. Tamní vláda dnes oznámila, že kvůli vzrůstajícím počtům nakažených tento týden zpřísní pravidla ve střední a severozápadní Anglii, píše zpravodajský server BBC.

    V neděli, kdy se nákaza potvrdila u 19 790 lidí, Británie ohlásila nejnižší přírůstek za posledních šest dní. Celkem se koronavirem v zemi s 66 miliony obyvatel od počátku epidemie nakazilo bezmála 895 000 lidí, z nichž jich téměř 45 000 zemřelo. Absolutní počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 má Británie nejvyšší z celé Evropy a pátý nejvyšší na světě. Za poslední den v britských nemocnicích s covidem-19 zemřelo 102 pacientů. Zavedení nejpřísnějších pravidel čeká od úterní půlnoci město Warrington, které se tak přidá k nedalekému Manchesteru a Liverpoolu. Od čtvrteční půlnoci budou nová omezení platit i pro Nottingham a okolní města.

  • Možnost nové karantény ve Francii je stále pravděpodobnější

    Francii kvůli rostoucímu počtu případů koronaviru hrozí prodloužení zákazu nočního vycházení, zákaz cestování o víkendech nebo uzavírání obchodů. Druhou možností je celostátní karanténa, která by však byla mírnější než na jaře. V rádiu RTL to dnes uvedl profesor Jean-François Delfraissy, který předsedá poradnímu orgánu francouzské vlády pro koordinaci boje s pandemií covidu-19.

    V úterý ráno se francouzský prezident Emmanuel Macron setká s poradním týmem pro boj s epidemií a premiér Jean Castex by se poté měl setkat s představiteli zaměstnavatelů a odborů. Ve středu ráno se čeká další schůzka koordinačního týmu, po které podle agentur nejspíš vedení země oznámí, jaká budou platit opatření.

  • Slovensko k celoplošnému testování využije antigenní testy

    Od plošného testování obyvatel, které se na konci tohoto týdne uskuteční na celém Slovensku, si vláda slibuje odhalení ohnisek nákazy a zpomalení šíření koronaviru. Účast na testech byla dobrovolná, negativní výsledek je ale podmínkou pro využití několika výjimek z platného výrazného omezení volného pohybu osob. Ve zmíněných čtyřech regionech bez testu nyní nesmí lidé ani do zaměstnání.

    K plošnému testování obyvatel úřady využily antigenní testy, které jsou sice méně přesné než v laboratořích používané PCR testy, umožňují ale zjistit výsledek už za zhruba čtvrt hodiny. Matovič upozornil, že antigenní testy dokážou odhalit jen přibližně 30 až 40 procent infikovaných, a to ty, u nichž se covid-19 plně rozvinul. „Máme šanci se vyhnout úplnému lockdownu a být vzorem pro ostatní země, které hledají odpovědi a nevědí, jak z toho (šíření nákazy) ven,“ uvedl Matovič.

  • Zrušený filmový festival v Cannes nabídne symbolickou náhradu

    Organizátoři mezinárodního filmového festivalu v Cannes tento týden nabídnou symbolickou náhradu za filmovou přehlídku, která se letos na jaře neuskutečnila v důsledku koronavirových restrikcí. Zkrácená verze festivalu pro veřejnost i filmové tvůrce od úterý do čtvrtka nabídne čtyři snímky francouzské i světové produkce z původní selekce, informovala agentura AFP.

    Festival zahájí snímek Triumf francouzského režiséra Emmanuela Courcola a francouzským filmem podzimní minifestival ve čtvrtek, kdy se představí snímek Les Deux Alfred (Dva Alfrédi) režiséra Bruna Podalydése, také skončí. Mezinárodní produkci zastoupí ve středu večer a čtvrtek odpoledne snímek japonské režisérky Naomi Kawaseové a debut gruzínské režisérky Dey Kulumbegašviliové.

  • Evropské instituce kvůli nákaze ještě více omezí osobní jednání

    Evropská unie se kvůli zhoršení epidemické situace v Bruselu rozhodla opětovně snížit počet fyzických schůzek úředníků a odborníků ve prospěch videokonferencí, oznámil dnes podle agentury AFP mluvčí německého předsednictví EU. Právě probíhající jednání v Bruselu však budou pokračovat.

    Evropský parlament a členské státy v těchto dnech jednají o plánu podpory pokrizové obnovy ve výši 750 miliard eur (20,5 bilionu korun) a o evropském rozpočtu. Podle mluvčího německého předsednictví je však nalezení kompromisu v tomto případě bez osobních jednání „nemožné“.

  • Dva španělské regiony uzavírají své hranice

    Dvě španělská autonomní společenství Aragón a Asturias v rámci boje proti pandemii nového koronaviru uzavírají hranice. V celém Španělsku platí patnáctidenní nouzový stav, ten chce ale celostátní vláda prodloužit až na šest měsíců.

  • Brusel zpřísnil omezení, Belgičané kritizují nesoulad úřadů

    Stále rychle rostoucí počet lidí nakažených covidem-19 přiměl belgické úřady ode dneška opět přitvrdit v omezování veřejného života. V Bruselu lidé nesmějí vyjít na ulici po desáté večer, zavřela se kina či divadla a střední školy přejdou na dálkovou výuku. K méně striktním krokům přistoupila jižní valonská část země, vlámský sever pak zatím žádná přísnější omezení neoznámil. Mnoho Belgičanů kritizuje tuto situaci jako zmatenou, k jednotě země dnes vyzval i premiér Alexander De Croo.

  • Vysoké počty nakažených hlásí i Belgie

    V Belgii rostly v předchozím týdnu počty infikovaných o téměř 12 500 případů za den, vyplývá z dnešních údajů místních úřadů. Země Beneluxu patří aktuálně mezi nejhůře zasažené v Evropě a Belgie je v počtu nově infikovaných za poslední dva týdny vzhledem k velikosti populace hned za Českou republikou.

    V týdnu od 16. do 22. října přibývalo do belgických statistik nakažených každý den téměř 12 500 nových případů. V předchozím statistickém souhrnu se denní průměr pohyboval kolem 5000 nových případů. Pozitivní je nyní téměř každý pátý testovaný. V uplynulém týdnu v Belgii umíralo v průměru 42 nakažených denně a nyní už má země s 11,5 milionu obyvatel 10 810 obětí covidu-19.

  • Rusko hlásí nárůst případů nákazy v regionech

    Ruské úřady tvrdí, že jsou na druhou vlnu pandemie připraveny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se dnes ovšem nechal slyšet, že pandemie začíná dopadat i na regiony mimo metropoli a je podle něj zapotřebí „extrémně energetická“ reakce úřadů. „Situace je vcelku vážná. Epidemie udeřila v regionech, nyní jde na východ od Moskvy,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina novinářům.

    V uplynulých dnech se rovněž objevily zprávy o problémech při léčbě covidu-19. Například lokální server 161.ru minulý týden napsal, že v nemocnici v Rostově na Donu zemřelo několik pacientů poté, co ve zdravotnickém zařízení došel kyslík. Představitelé města informaci popřeli.

  • Nizozemsko má rekordních více než 10 300 nově nakažených

    V Nizozemsku přibylo rekordních více než 10.300 případů koronavirové nákazy za posledních 24 hodin. Oznámil to dnes podle agentury Reuters nizozemský Národní institut veřejného zdraví (RIVM). V zemi bylo podle RIVM za poslední den zachyceno 10 343 případů a celkový počet nakažených v západoevropské zemi se 17,4 milionu obyvatel překročil hranici 300 000.

  • Pence pokračuje v kampani i přes nákazu v jeho okolí

    Ačkoli nakažených v okolí viceprezidenta Mikea Pence přibývá, viceprezident pokračuje v kampani před prezidentskými volbami, které se konají 3. listopadu. Jako první oznámil nákazu Marc Short, šéf kanceláře amerického viceprezidenta Mikea Pence. Americký deník The New York Times (NYT) píše, že podle zdroje blízkého viceprezidentovi už s nákazou bojují nejméně čtyři další Pencovi zaměstnanci. V neděli vystoupil před voliči v Severní Karolíně.

  • Británie zavádí rychlotest na covid-19, výsledek dá za 12 minut

    Řetězec lékáren Boots v následujícím týdnu uvede v Británii na trh koronavirový rychlotest, který poskytne výsledek do 12 minut. K dostání bude v 50 obchodech po celé zemi a stát bude 120 liber (asi 3600 Kč), uvedla dnes podle serveru BBC firma. „Doufáme, že se tím bude moci snížit tlak na (státní zdravotnický systém) NHS,“ uvedl ředitel společnosti Boots Seb James.

    Přenosný přístroj je schopen vzorek odebraný z nosní dutiny zanalyzovat za více než deset minut. Test je vhodný zejména pro lidi bez příznaků nemoci covid-19, kteří se chtějí nechat otestovat například před návštěvou příbuzných nebo jednoduše pro vlastní klid. Přesnost testů je podle společnosti vysoká, nikoli však stoprocentní. Podle agentury DPA proto tento typ testu nebude možné využít jako důkaz bezinfekčnosti při cestách do zahraničí.

  • Úvodní fáze plošného testování Slováků odhalila 5 594 nakažených

    Úvodní fáze plošného testování Slováků na koronavirus, která se od pátku do neděle konala ve čtyřech epidemií nejvíce postižených okresech na severu a východě země, odhalila 5 594 infikovaných. To jsou bezmála čtyři procenta z celkového počtu 140 945 obyvatel, kteří test absolvovali. Novinářům to v pondělí řekl slovenský premiér Igor Matovič. Zároveň vyjádřil vděk obyvatelům i těm složkám státu, které se na testování podílely. Zahájení projektu sice provázely lokální organizační problémy či chybějící personál, potíže se ale podle předsedy vlády podařilo odstranit už v první den akce.

    Od plošného testování obyvatel, které by na konci tohoto a příštího týdne měli opakovaně podstoupit všichni obyvatelé pětimilionového Slovenska, si vláda slibuje odhalení ohnisek nákazy a zpomalení šíření koronaviru. Účast na testech byla dobrovolná, negativní výsledek je ale podmínkou pro využití několika výjimek z platného výrazného omezení volného pohybu osob. Ve zmíněných čtyřech regionech bez testu nyní nesmí lidé ani do zaměstnání.

  • Čech uprchl kvůli pozitivnímu testu z polské sanitky. Hrozí mu 8 let vězení

    Polská policie zadržela nakaženého Čecha, který unikl ze sanitky před nemocnicí v Tychách. 49letý muž byl zatčen pro podezření z epidemické hrozby a šíření infekční choroby. Muž si měl měl podle severu Fakt24 zavolat taxík, protože chtěl odjet do Katovic. Řidič taxíku si všiml podivného chování, a muže proto odvezl rovnou na policejní stanici. Policisté ho obvinili z epidemické hrozby a šíření infekční choroby, posléze ho odvezli zpět k sanitce. Dotyčnému hrozí 8 let vězení.

  • Angela Merkelová varovala, že Německo čekají obtížné měsíce

    Epidemie sílí v celém Německu a kancléřka Merkelová upozorňuje, že zemi čeká obtížná fáze. „Máme před sebou opravdu velmi těžké měsíce,“ řekla kancléřka podle deníku Bild v neděli večer při videokonferenci se šéfy regionálních organizací Křesťanskodemokratické unie (CDU) v jednotlivých spolkových zemích. Kancléřka podle těchto informací počítá s tím, že nejméně do února nebude možné konání velkých akcí, a to ani venku.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy