Hlavní obsah

Vila Čerych v České Skalici je na prodej, její poslání má pokračovat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Památkově chráněná Vila Čerych v České Skalici je na prodej za 28 milionu korun. Nehrozí, že by se vila proslavená filmem Odcházení v režii Václava Havla dostala do nesprávných rukou.

Článek

Majitelem vily je Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) a posláním vily ve stylu art deco je sloužit jako osvětové, vzdělávací a kulturním centrum, tak jako to činil dosavadní provozovatel. „Vzhledem k tomu, že vila dlouhodobě potřebuje investice a provozní financování, nadace se rozhodla, že vilu buď prodá nebo najde dlouhodobého provozovatele. Vila potřebuje rekonstrukci v řádech milionů až desítek milionů korun a my nemůžeme dopustit, aby dál chátrala,“ řekla ředitelka nadace Taťána Plecháčková.

Od konce loňského roku realitní kancelář nemovitost nabízela užšímu okruhu zájemců z řad neziskových organizací, veřejných institucí, filantropů či mecenášů, od dubna je vila v oficiální nabídce. „Až poté, co se vyčerpaly všechny možnost užšího okruhu oslovování, tak se přistoupilo ke zveřejnění,“ řekla Plecháčková.

Provozovatel vily, společnost Centrum rozvoje Česká Skalice, své aktivity v objektu ukončila v roce 2019. Od té doby se nadace bezúspěšně pokoušela nalézt nového provozovatele. „To se bohužel nepodařilo, proto nadace nabídla vilu k prodeji. Ve zprostředkovatelské smlouvě si vymezila právo odmítnou zájemce, který by svojí činností nenaplnil odkaz Ladislava Čerycha,“ řekla ředitelka.

NROS objekt s přilehlou zahradou získala v roce 2001 darem od bratří Čerychů, jimž byl majetek vrácen v restituci. Odhadní cena nemovitosti z roku 2015 zapsaná v nadačním jmění je 23 milionu korun. Podle Plecháčkové z tohoto důvodu není možné vilu darovat. „Nadace nemůže jen tak vilu dát darem a snížit si hodnotu o 23 milionů korun, musela by to nahradit podobnou hodnotou. V tuto chvíli ale žádné takové peníze nemá,“ řekla.

Podle ní rozdíl zveřejněné ceny a té odhadní je způsoben i tím, že byla již zpracována projektová dokumentace na rekonstrukci, je v tom zahnuté vybavení, DPH či provize realitní kanceláře. „Jestliže by se našel vážný a vhodný zájemce, tak jsme o ceně ochotni jednat. Nadace není v pozici, že by mohla snížit cenu pod hodnotu 23 milionů korun, která je zapsaná v nadačním jmění,“ řekla Plecháčková.

O využití vily uvažuje také pětitisícová Česká Skalice. Podle starostky Zuzany Jungwirthové, ale město peníze na koupi objektu nemá. Za problematické považuje ze strany města i splnění povinnosti nájemce zajistit udržovací práce. „V první řadě se o tom musíme pobavit na radě města a pak uvidíme. Velmi bych si přála, aby vilu mělo město, ale jako starostka vím, že jde o finanční projekt, na který město v tuto chvíli nemá peníze,“ řekla Jungwirthová.

Podle ní by bylo nejlepším řešením, kdyby si vilu pronajala organizace, která by tam pořádala aktivity, jako dosavadní provozovatel.

Reklama

Doporučované