Hlavní obsah

Vila Karla Čapka se mimořádně otevírá. Podívejte se, kde se potkávali Masaryk s Peroutkou

Poprvé si mohou lidé prohlédnout budovu, ve které se scházeli první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, Ferdinand Peroutka a další osobnosti první republiky.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vila světoznámého spisovatele Karla Čapka na pražských Vinohradech se v pátek otevírá. Výjimečně u příležitosti 100. výročí založení Československa. Reportér Seznamu natáčel uvnitř vily.

Článek

Vila spisovatele Karla Čapka na pražských Vinohradech se dnes nakrátko otevře veřejnosti od 18 do 20 hodin. V některých místnostech je vestavěný nábytek, jinak je budova téměř prázdná, protože Praha 10 chystá její celkovou rekonstrukci.

Poprvé si mohou lidé prohlédnout budovu, ve které se scházeli první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, Ferdinand Peroutka a další osobnosti první republiky.

„Ukazujeme objekt, kdy už je úplně vyklizený a připravený k obnově. Dokumenty a nábytek jsou uloženy v depozitářích či procházejí očištěním, konzervací a restaurováním. Vestavěný nábytek podkroví, kde byly místnost schůzek tzv. pátečníků, Čapkova ložnice a pracovna, ukážeme návštěvníkům také. Pár kusů nábytku na otevření vily též přivezeme,” řekl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek.

Některé archiválie jsou v depozitářích, jiné cennosti jsou součástí výstav. Celkem dvanáct děl a artefaktů bylo zapůjčeno na výstavu do Japonska, další na výstavy v Galerii Středočeského kraje nebo Národní galerii.

Ve vile byla nalezena například sádrová posmrtná maska, která byla spisovateli sejmuta asi hodinu po smrti. Při zkoumání vily odborníci objevili také vějíř, který měla Čapkova manželka Olga Scheinpflugová na jeho pohřbu. Mezi cennostmi, které byly ve vile, jsou dále sešity se skicami z cest spisovatele, fotografie z mládí i neznámá kresba Karlova bratra Josefa z jeho věznění v koncentračním táboře.

Bratři Čapkové si dvojdům nechali postavit v letech 1923 až 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Spisovatelovu polovinu zakoupila radnice v roce 2013. Praha 10 za nemovitost zaplatila 28 milionů korun, za inventář 15,9 milionu. Druhá část dvojvily patří potomkům Josefa Čapka.

Reklama

Doporučované