Hlavní obsah

Vila v Praze za půl miliardy. Tohle je žebříček nejdražších nemovitostí v Česku

Foto: Mapy.cz

Nejdražší vila v Česku. Stojí v Praze Bubenči.

Reklama

Časopis Forbes sestavil žebříček nejdražších deseti domů a deseti bytů, které si můžete aktuálně koupit.

Článek

Pokud máte na účtu volných pár stovek milionů korun, pak je tato zpráva pro vás. Úplně nejdražším domem v České republice, který je momentálně k mání, je vila v Bubenči za půl miliardy, nejdražším bytem pak tříposchoďový triplex v Praze 1 nad Vltavou za téměř 350 milionů.

Letos jsou ceny rekordně vysoko. Jenom tři nejdražší domy Česka stojí dohromady přes miliardu korun.

Společné jmenovatele těch nejdražších domů a bytů jsou každý rok stejné. Prémiová lokalita hlavně na Praze 1 nebo na Vinohradech u bytů, na Hanspaulce, v Troji a v Bubenči u domů. Až na jednu výjimku jsou všechny nejdražší české domy a byty vždycky v Praze.

Samozřejmostí je velkorysá rozloha, výhled, terasa, parkování. Co je nové, je důraz na interiér a design. „Tam vidím v poslední době poměrně zásadní změnu. Bez špičkového architekta je to dnes u nejluxusnějších bytů v podstatě nemyslitelné. Zároveň lidská práce a luxusní materiály výrazně podražily, a to vše se odrazí na ceně,“ říká Prokop Svoboda ze společnosti Svoboda & Williams, která se na prodej těch nejdražších nemovitostí specializuje.

Žebříčky nejdražších nemovitostí

Všechno tohle potvrzuje i nejdražší dům Česka, který to cenou dotáhl těsně pod půl miliardy. V nabídce ho má exkluzivně společnost Engel & Völkers. Astronomickou cenovku nemovitosti, která je na trhu ke koupi teprve pár dní, dává dohromady jak lokalita, tak interiér a vybavení domu.

Pět pater nekonečného přepychu

Na základech původně prvorepublikové vily v diplomatické části Bubenče vyrostlo pět pater nové vily – tři nad zemí a dvě pod úrovní zahrady – kombinujících kubismus s moderními technologiemi. Leitmotivem celé stavby je nekonečný přepych. Mramor, prvotřídní francouzský křišťál, podlahy v halách jsou vykládané polodrahokamy, nechybí ametyst nebo růžový onyx. Nábytek a zařízení celého domu má na svědomí Clive Christian, britský interiérový designér (a mimochodem také autor nejdražšího parfému světa).

První patro vily zabírá obývací pokoj s výhledem do zahrady, jídelna pro celou rodinu a kuchyň vybavená spotřebiči Sub-Zero. Ve dvou dalších patrech nad zemí je celkem pět ložnic, tři veliké šatny a čtyři luxusní koupelny. Pod střechou se skrývá ještě pracovna s vlastním kuchyňským koutem a vchodem na velkou terasu. Dole pod úrovní zahrady má nový majitel šanci se ještě realizovat – ve dvou patrech může vzniknout buď wellness anebo další samostatný byt.

Celou vilu řídí umělý mozek Smart house, vstup je na otisk prstu, dům hlídá nejpokročilejší zabezpečovací systém, v každé místnosti je 360stupňová kamera. Ovládací panely zdobí krystaly Swarovski, samozřejmě.

Otázka samozřejmě je, jestli ametysty v podlaze a Swarovski na zdi obstojí i v těžkých časech, které nepochybně přinese krize kolem koronaviru a hrozící recese. Jenže co se stane s byznysem, společností a realitami, natož těmi nejluxusnějšími, je zatím věštění z křišťálové koule.

Největší realitní magnáti

Forbes v rámci speciálu Reality 2020 sestavil i přehled největších realitních magnátů Česka. Ve výběru najdete deset nejvlivnějších a největších realitních byznysmenů, které byste měli znát. Při výběru časopis zohledňoval nejen velikosti jejich realitního portfolia, jeho hodnotu a počty postavených a prodaných bytů. Šlo i o skutečný dopad na podobu města, o jejich vliv a schopnost náročné projekty dotahovat do konce. A ne náhodou se jejich byznys točí hlavně kolem Prahy.

Ceny těch nejdražších nemovitostí zatím nikam nepadají, některé naopak zdražily kvůli oslabující koruně, protože jejich cenovka je v eurech. „Co ale vidíme, je ochlazení trhu – kvůli karanténě se pochopitelně ruší schůzky a prohlídky, nové poptávky v posledních dnech zamrzly,“ popisuje Michal Kniha z exkluzivní realitky Engel & Völkers, která má v nabídce i nejdražší dům na českém trhu.

Krize se luxusu vyhýbá

Nápovědu by mohlo poskytnout chování tohoto specifického trhu při poslední krizi. „Na vlastní kůži jsem jako developer zažila krizi 2008, a i když tenkrát ceny drasticky klesly, luxusního segmentu se ten propad dotkl nejméně a nejrychleji odezněl,“ říká Ilona Mančíková, která šéfuje společnosti Czech Republic Sotheby’s International Realty a nejdražší byty a domy prodává.

„Z historie víme, že na investory v nejvyšším nemovitostním segmentu krize v principu nedopadá,“ tvrdí Jiří Kučera, ředitel společnosti Luxent, která se také specializuje na luxusní nemovitosti.

„Krize by zásadně zasáhla hlavně likviditu luxusních realit,“ doplňuje Prokop Svoboda. „Zkušenosti z minulé krize říkají, že luxusní reality půjdou sice dolů jako první, ale po krizi zase jako první vystřelí k novým rekordům,“ věří šéf Svoboda & Williams.

Reklama

Související témata:

Doporučované