Hlavní obsah

Vím, jaké to je, živit se hraním na ulici. S Pavlem Šporclem o extrémech jeho kariéry i modrých houslích

S Pavlem Šporclem o jeho modrých houslích, hvězdné kariéře a hraní na ulici v New Yorku.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve třiceti tvrdil, že stíhá všechno. Do života mu od té doby přibyly manželka, tři dcery a spousta zvířat. „Žiji hekticky, ale u důležitých momentů svých dětí jsem vždycky byl,” prozrazuje v osobním rozhovoru pro pořad Moje místa – Intimní zpovědi houslista Pavel Šporcl.

Článek

Jeho žena Barbora Kodetová Šporclová o něm říká, že je workoholik. Pavel se brání, že sice svou práci miluje, ale na dovolenou i prázdniny s dětmi si čas vždycky udělá: „S sebou si housle beru, jen když vím, že hned po návratu mám vystoupení. Ale umím na ně klidně tři týdny nesáhnout.”

Už teď má v diáři koncerty na rok roce 2020, ale nabitý pracovní program krotí víc než dřív. „Spousta kamarádů mi říkala, že prošvihli dětství svých dětí a dneska jsou báječní dědečkové. To nechci.”

Moje místa: Mohl být plavecký rekordman. Ve třech letech ale bylo jasné, že mu patří do ruky housle:

Moje místa s Pavlem Šporclem.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Pokud nekoncertuje, chodí s dcerami na hodiny houslí a violoncella a doma s nimi cvičí. I když jsme přijeli natáčet ke Šporclům domů, Pavel nám přišel otevřít s modrými houslemi v ruce.

Housle na míru mu vyrobil mistr Jan Špidlen, když Pavel chtěl housle „modernější”. Nezaměnitelné housle nahradily jeho pověstný šátek uvázaný na piráta. Být jiný a umět zaujmout se naučil během studií v USA, kde si musel přivydělávat hraním na ulici.

„Naši mi posílali, co mohli, ale nestačilo to. Žil jsem v nejlevnějším podnájmu u paní, co měla dvacet koček,” vzpomíná.

„Naučil jsem se, že se nemám bát. Ani dělat klasickou hudbu jinak. S velkou láskou, ale jinak. Houslista nemusí být ve fraku, klidně může mít košili. Proto jsem si šátek obhájil i na koncertu s Českou filharmonií,” říká. Přiznává ale, že ustát si vystoupení s šátkem na hlavě nebylo vůbec snadné.

Co znamená příjmení Šporcl? Proč se po deseti letech vztahu „bez papíru” s herečkou Barborou Kodetovou oženil? Co se učí při vystupování s Karlem Gottem nebo Vojtou Dykem? Jak se mu jako gadžovi podařil světový unikát – mít vlastní cikánskou kapelu? A jakou vlastnost na sobě nemá rád? Dozvíte se ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované