Hlavní obsah

Vím o 86 novinářích, kteří byli v Rusku zavražděni, říká ruský režisér

Rozhovor s ruským režisérem Askoldem Kurovem.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prestižní deník Novaja Gazeta přišel o šest svých novinářů, kteří byli zavražděni. Podle ruského režiséra je to jen špička ledovce.

Článek

Ruský režisér Askold Kurov natočil v minulosti několik dokumentů – například o vězněném ukrajinském filmaři Olehu Sencovovi nebo o životě gayů a leseb v Rusku. Jeho posledním snímkem je příběh prestižního ruského liberálního deníku Novaja Gazeta, jehož šest novinářů bylo po roce 2000 zavražděno. Snímek mapuje situaci nezávislých novinářů v Rusku a také proměnu země, ke které došlo po nástupu Vladimira Putina do funkce prezidenta.

„Od roku 1992 – tedy od vzniku Ruska – vím o 86 novinářích, kteří byli zabiti,” říká Askold Kurov. „K poslední vraždě došlo v minulém roce, kdy byli zabiti tři lidé. Sice ne v Rusku, ale ve Středoafrické republice, nicméně proto, že pracovali na kauze ohledně ruské soukromé vojenské společnosti Wagner, na kterou je úzce napojen Jevgenij Prigožin – člověk, jenž pracuje pro Putina.“

Exkluzivní rozhovor se známým ruským režisérem Askoldem Kurovem o jeho novém dokumentu nabízí pořad Svět bez obalu.

Podrobnosti v úvodním videu, jež je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované