Hlavní obsah

Vím přesně, kolik stojí drahá životní zkušenost, říká byznysmen Ulrich

Foto: Petr Ulrich, Seznam Zprávy

Byl u počátků tuzemského internetového podnikání, dnes má byznys spojující svatby a cestování.

Reklama

Článek

Petr Ulrich patřil v devadesátých letech k internetovým pionýrům. Někdejší majitel domény shop.cz položil základy e-komerce v Česku. Zažil vzestupy i pády – a také díky tomu ví, co má v krizi dělat dobrý manažer.

Jméno Petra Ulricha znám od poloviny devadesátých let, kdy i v Česku začal první internetový boom. Patří k pionýrům tohoto oboru, konkrétně byl mezi prvními, kteří začali s takzvanou elektronickou komercí. Na doméně shop.cz provozoval virtuální obchodní dům v době, kdy málokdo věděl, co si pod tím pojmem představit.

Proč z něj nevznikla úspěšná firma, jakými jsou dnes Alza nebo Mall? I na to jsem se ho samozřejmě zeptal. A také na jeho americké dobrodružství, když se pokusil se svým projektem prorazit globálně. Napoprvé se to nepovedlo.

Mluvili jsme o drahých chybách, velkých plánech a neveselé přítomnosti. A samozřejmě i o jeho současném byznysu, který se týká svateb a cestování. O tom, jak svou firmu Yachtwedding úspěšně rozjel a teď se ji nějak snaží provést těžkým obdobím pandemie, která cestování ani svatbám nepřeje.

Nemohli jsme se nezmínit o dnešní situaci v Česku. Povídali jsme si na začátku tvrdého lockdownu a já se zeptal Petra Ulricha jako krizového manažera, jak podle něj situaci zvládá Andrej Babiš a jeho vláda.

A když vydržíte až do konce, dozvíte se o velmi zajímavém nápadu a možná rodícím se dalším globálním byznysu. Nápověda: ve hře je ambice zkusit štěstí na trhu, jehož velikost je celosvětově 400 miliard dolarů.

Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku. Příjemný poslech!

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované