Hlavní obsah

Víme, kam až poroste cena másla. Sledujte střet mezi obchodníky a mlékaři

Bude ještě růst cena másla? Podívejte se na Duel Seznam Zpráv.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Cena másla v České republice meziročně poskočila skoro o polovinu. Kdo na drahém másle vydělává a kam se vyšplhají ceny o Vánocích? Odpoví Duel Seznam Zprávy - hosty ve studiu jsou Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu, a Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Článek

Z ceny másla se stalo politické téma. Jednat o něm měla včera i vláda. Ministři financí Ivan Pilný a ministr zemědělství Marian Jurečka měli kabinetu předložit zprávu o tom, jak situaci vyřešit. A také vysvětlit, proč cena másla tak prudce v posledních měsících vzrostla. Na jednání vlády ale nepřišel ani jeden z těchto šéfů resortu.

Ministr zemědělství už dříve upozorňoval, že na situaci profitují obchodníci, u kterých zůstává 40 procent z ceny másla. Tomu se Marta Nováková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu brání. „Obchodníci mají maximálně 20 procent,” říká Nováková s tím, že krok premiéra je populistický a předvolební.

Cena másla od průmyslových výrobců se v srpnu meziročně zvýšila o 53,5 procenta na 145,51 Kč za kilogram. Poroste i nadále a kolik budeme platit o Vánocích? Odpověď najdete v dnešním Duelu.

Reklama

Související témata:

Doporučované