Hlavní obsah

Až Babiš nebude rozdávat drobné, přestaneme podporovat jeho vládu

Podívejte se, jak komunista Jiří Dolejš obhajuje podporu Babišovy vládyVideo: Václav Dolejší

 

Reklama

Komunisté dokonce citují Lenina, když otevřeně vysvětlují, proč dnes podpoří vládu svého „třídního nepřítele“

Článek

Necelých třicet let po pádu svého totalitního režimu se komunisté vracejí k moci. Dnes patnáct poslanců KSČM zvedne ruku pro vyslovení důvěry koaliční vlády ANO a ČSSD.

Dohodu „o podpoře vzniku a toleranci existence menšinové vlády“ včera ve Sněmovně podepsali lídři Andrej Babiš a Vojtěch Filip. Ovšem bez obvyklé ceremonie, která k takové akci patří.

Schválně zůstali mimo záběry kamer a fotoaparátů, které by zaznamenaly jasnou symboliku: Babiš i Filip vstoupili do KSČ v 80. letech a coby prominentní komunisté také spolupracovali s StB, režimní tajnou policií.

„Uznávám, že je to specifický experiment. Nevím, že by v Evropě někde komunisté jako radikální levice spolupracovali s oligarchou a předním miliardářem,“ usmívá se vlivný poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Proč se pak tedy vlastně KSČM rozhodla pomoci zrovna miliardářovi - svému třídnímu nepříteli, jak by řekli komunističtí ideologové svým jazykem? Co z toho bude mít, když ne křesla ve vládě?

To vše v neobvykle otevřeném rozhovoru pro Seznam vysvětluje právě sedmapadesátiletý Dolejš. Přiznává, že jde ze strany KSČM o kalkul a že Babiš nemá její podporu zajištěnou do konce funkčního období.

„Má to samozřejmě určitou rovinu kalkulace do budoucnosti. My víme, že z toho kapitalisty, miliardáře, oligarchy se táta pracujících osudově nestane. Že on slibuje, dokud může, v dobrém počasí rozdá nějaké ty drobky. Ale pak se našim levicovým voličům, sociálně nepotřebným voličům, může začít vzdalovat," říká soudruh Dolejš.

Komunistům se teď tedy líbí, že Babiš vlastně plní jejich program. Až s tím přestane, oni přestanou jeho kabinet tolerovat. „Máme tam volnost chování a pochopitelně, že s touto vládou se můžeme rozejít, pokud i to minimum, které nám slíbila, nebude plnit. Když selže takzvané dohadovací řízení, končí platnost onoho tolerančního patentu a pak už si můžeme každý dělat, co chceme."

Jiří Dolejš také popisuje vzrušené debaty uvnitř KSČM, kde odpůrci spojenectví s Babišovým hnutím ANO varovali před opouštěním základní bolševické ideologie.

„Oni chtěli zachovat takříkajíc třídní pozice - tedy bojovat s kapitálem. Já zase připomínal Leninovu Novou ekonomickou politiku ve 20. letech, kdy do startu sovětského Ruska zapojil kapitál a až po Leninově smrti se z této politiky ustoupilo. A dnešní rudá Čína dnešní také spolupracuje s kapitálem a dá se dokonce říct, že i čínské elity se prolínají s třídou kapitalistů," říká Dolejš.

Komunisté, kteří v loňských říjnových volbách propadli a se sedmi procenty hlasů za sebou mají nejhorší volební výsledek, také dobře vědí, že část jejich voličů utekla k hnutí ANO.

„Já se obávám, že kdybychom zůstali v klasické opozici a jenom třímali prapory, bombardovali voliče ideologicky, takže bychom je zpátky od populistů a zejména od Andreje Babiše nedostali," míní Jiří Dolejš.

Soudruzi za svou podporu toho zas tak moc nechtěli, k čemuž je vyzýval i prezident Miloš Zeman. Jejich požadavky, aby se valorizovaly důchody, zvyšovala minimální mzda nebo třeba udržela zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti, by zřejmě Babišův kabinet splnil i bez nich.

Přesto Jiří Dolejš odmítá kritiku, že komunisté dali Babišovi podporu příliš lacino. „Některé požadavky by byly pro Andreje Babiše těžko překročitelné. Například zdanit mu progresivní daní Agrofert, byť ho dal svěřeneckým fondům, já si myslím, že tady by asi jeho srdce miliardáře nezaplesalo," hledá Dolejš pochopení pro premiéra.

Celý rozhovor s Jiřím Dolejšem:

Video: Václav Dolejší

Reklama

Doporučované