Hlavní obsah

Vína z loňských hroznů budou mít výrazné aroma, říkají vinaři

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slibný ročník s výrazným aroma zraje podle členů Vinařské unie ve sklepích na jihu Moravy. Chuť, aroma i barvu vína, které teprve vzniká, kontrolují vinaři pravidelně i v současnosti.

Článek

Jak unie informovala, víno budou vinaři brzy stáčet do lahví. „Zatím se nám jeví jako velmi zajímavá aromatická vína z odrůd Sauvignon, Pálava, Muškát moravský a Tramín červený. Pinotové odrůdy jsou letos lehčího stylu s krásnou kyselinkou, vhodné i k delšímu školení na kvasnicích v nerezových nádobách a starších sudech,“ konstatoval ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Podle ředitelky vinařství Blatel Ivy Šantavé budou letošní vína o něco lehčí než předchozí dva ročníky, budou mít ale výraznější aroma a budou svěží a šťavnatá. Podobně hodnotí vývoj vín ve sklepích i další vinaři.

„Vína jsou krásně aromatická, jak z pohledu intenzity, tak pestrosti vůní. Právě chladnější počasí na podzim vždycky výrazně obohatí moravská vína. Červená vína budou krásně kořenitá a bude pro vinaře velká výzva, jak se jim podaří tento potenciál využit,“ uvedl ředitel Château Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Víno ve sklepích v současnosti zraje, takzvaně se školí. Už na podzim si ale vinaři pochvalovali, že průběh počasí byl pro hrozny velmi příznivý. Nyní, když skončil zimní řez ve vinohradech, se připravují na výsadbu i kultivaci vinic.

Reklama

Doporučované