Hlavní obsah

Vinaři: Lidé nás v létě podrželi, zdražit ale stejně musíme

Foto: Unsplash

Moderní trend je nyní nakupovat přímo od vinařů.

Reklama

Trend nákupů vína přímo od vinařů, tzv. ze dvora, roste. Vinařům pomohla zejména letní tuzemská turistika. Zákazníci ale budou muset od příštího roku počítat s tím, že víno zdraží.

Článek

Místo do supermarketu přímo do vinařství. Takový způsob prodeje na jižní Moravě během sezóny letos vzrostl a pochvalují si ho větší i menší vinařství.

„Pět ochutnávkových stánků, které máme celou turistickou sezonu otevřeny, mělo součtově asi o deset procent větší tržby než v roce 2019 a 2020,“ uvedl pro SZ Byznys Pavel Vajčner, ředitel Znovínu. „Trend nákupů ze dvora se zvyšuje. V loňském roce jsme zvýšený zájem připisovali nemožnosti vycestovat, letos si myslím, že vycestovat už ten, kdo chtěl, mohl. Více návštěvníků přišlo jak do Valtického podzemí, tak i k nám v návštěvnickém centru v Lednici,“ doplňuje také Roman Žďárský, jednatel vinařství Annovino.

Zatímco během pandemie byly téměř jediným prodejním kanálem e-shopy, teď už je situace jiná. „Léto bylo náročné,“ líčí spolumajitel rodinného biovinařství Petr Cibulka. „Protože jsme otevřeli nové bistro u letohrádku Portz Insel, zákazníci se jen hrnuli a byli jsme mile překvapeni,“ dodává.

Období rozvolnění pomohla. Zákazníci si cestu k vinařům opět našli. Ale samozřejmě je s tím spojeno větší úsilí.
Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR

Jak ale připomíná prezident Svazu vinařů, chuť lidí cestovat za vínem ovlivnilo na začátku sezóny řádění tornáda na Hodonínsku. Tamní vinaři se dostali do těžké situace a lidé měli obavy na jižní Moravu cestovat.

„Období rozvolnění pomohla. Zákazníci si cestu k vinařům opět našli. Ale samozřejmě je s tím spojeno větší úsilí,“ říká Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

Tuzemští vinaři jsou známí pestrostí svých odrůd. „To mají lidé rádi. Stále však stoupá zájem o kvalitu. Vína i služby. V tomto smyslu jsem rád, že spousta lidí již navštěvuje dané místo, aby tam ochutnala typickou odrůdu pro danou vinařskou podoblast,“ uvedl prezident svazu pro SZ Byznys.

Zdražit musíme

Z vinic ale přichází pro zákazníky ještě jedna zpráva a je poněkud nepříjemná. Víno zdraží. O kolik to bude, v tom se odhady jednotlivých vinařství liší.

„Neustále zdražují všechny vstupy, takže se zvýšení cen nevyhneme,“  potvrzuje – zatím bez udání konkrétní číslovky – šéf Znovínu Pavel Vajčner.

Veškeré vstupy zdražují. Není udržitelné, aby bylo víno stejně drahé jako minerálka. Takže ano. 15 procent minimálně.
Petr Cibulka, spolumajitel rodinného biovinařství

Nejde ale jen o energii a dopravu, stoupají také například ceny obalů a vliv mají i změny v úrokových sazbách.

„Řada vinařů v posledních letech silně investovala do technologií i vylepšení stávajících prostor a mají úvěry, rovněž zásoby běžně financují bankovními úvěry. Zvýšené sazby tedy budou určitě řadu z nich nutit k tomu, aby je promítli do ceny vína,“ vysvětluje šéf vinařství Annovino Roman Žďárský. Jeho odhad zdražení se blíží šesti procentům.

„Veškeré vstupy zdražují, není udržitelné, aby bylo víno stejně drahé jako minerálka. Takže ano. 15 procent minimálně,“ říká k navyšování cen vinař Petr Cibulka.

Reklama

Doporučované