Hlavní obsah

Vinaři předvídají dobrý ročník, vínu prospěly občasné deště

Sklizeň hroznů symbolicky zahajuje vinobraní. Jednou z prvních odrůd, která dozrává, je irsai oliver.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vinaři na Jižní Moravě se chystají na vinobraní, které je symbolem začátku sklizně úrody. Hrozny letos dozrávají pomaleji než v předchozích letech. Je to důsledek přívalových dešťů. V prodeji už je také první burčák. Běžně bývá k mání až koncem léta.

Článek

I přes poměrně suché léto letos vinaři věří v dobrý ročník. „Voda přece jenom nějaká byla a hroznům to prospělo,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Sucho letos révě nijak výrazně neuškodilo. Vlivem přívalových dešťů mělo víno po většinu léta vody dostatek.

Na začátku léta réva trpěla po předchozích velmi suchých ročnících. „Vstupovali jsme do loňského i letošního roku s deficitem vody, nicméně réva potřebuje určitý stres k tomu, aby dobře rostla, takže sucho se projevuje pouze občas na váze,“ uvedl vinař z Vinařství Fučík Pavel Svoboda.

Hraboši, sucho i krupobití

Sucho ovlivnilo některé choroby révy. „Dlouhodobé sucho má vliv na onemocnění, jako je například Esca. Jde o chorobu, která způsobuje úhyn keřů,“ řekl Machovec.

V některých oblastech víno poškodily silné bouřky a krupobití. Jednou z nich je oblast Mutěnic na Jižní Moravě.

Někteří vinaři bojují také s hraboši. „Objevují se informace, že hraboši se dostali do vinic a pokoušejí se dostat po kmínku až k hroznům. Na vinicích, které sousedí s poli, to je vidět,“ řekl Machovec.

Podle vinaře Svobody je problém s hraboši na vinicích především výsledek nedůsledné úpravy pole. „Je třeba vinné pole jednou za čas zorat a tím zničit hrabošům příbytky,“ řekl.

Začíná také období burčáku. Ten zpravidla dozrává koncem léta. Přesto ho někteří vinaři mají již od začátku srpna. „Specializuji se přímo na burčák, jiné víno nedělám. Vysadil jsem si speciální odrůdy, které jsou pro burčák nejvhodnější,“ popsal vinař Miloslav Machuča, který má pravidelně již sedmnáct let burčák na Jižní Moravě jako první. Začíná prodávat začátkem srpna a končí v říjnu.

Burčák je přirozená fáze výroby, kterou si projde každé víno. Ne všichni vinaři ho ale nabízejí svým zákazníkům. Burčák je totiž tak zvaný poloprodukt, něco mezi moštem a vínem s vysokým obsahem cukru.

Brzy na dobrý burčák?

Přesto, že někteří vinaři už burčák mají, jiní tvrdí, že je na burčák ještě brzo. „Naše hrozny zatím nejsou dostatečně zralé na to, abychom je mohli sklízet a udělat z nich dobrý burčák, kterým bychom uctili našeho klienta,“ uvedl Svoboda. Burčák ve velkém nenabízí, ekonomicky se mu to nevyplácí. Z hroznů vyrábí raději lahvové víno.

Burčák lze ale udělat i z hroznů, které mají nižší cukernatost, „Vinař může sklidit dříve a burčák povoleným způsobem dosladit moštem nebo sacharózou,“ popsal Machovec. Burčák by se v ulicích měl objevit ve velkém koncem srpna. Podle zákona se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.

Reklama

Doporučované