Hlavní obsah

Vinaři žehrají na změnu zákona: Stála je spoustu peněz, vinotéky zaplavují plasty

Novela zákona o vinařství zkomplikovala prodej sudových vín.Video: Natálie Kuzmová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novela zákona o vinařství přispěla ke zlepšení kvality vína a snížení výskytu falšovaných vín. Vinaře však stojí mnoho peněz a přicházejí o zakázky. Kvůli novele navíc vinaři produkují velké množství plastů, které se jim hromadí.

Článek

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) je s výsledky novely zákona o vinařství spokojený. Nicméně vinaři kvůli němu přicházejí o peníze a zakázky. Novela komplikuje především prodej sudových vín.

Největší problém vidí vinaři ve zvýšení nákladů a velké byrokracii. „Tím, že máme vyšší náklady na samotný prodej vína, tak se zdražila i vína o nějakých 5 až 10 korun. To se přeneslo na konečného spotřebitele,“ uvedl majitel vinařství Rovenius Michal Rovenský.

Některá vinařství přišla i o řadu zakázek. „Odbyt sudového vína se nám snížil téměř o osmdesát procent,“ sdělil spolumajitel vinařství Rakvice Oldřich Michlovský.

Místo sudů používají vinaři nyní takzvané bag in boxy. Tento nový způsob balení pro stáčené víno však produkuje velké množství plastu. Michlovský tyto jednorázové obaly vnímá jako jeden z největších problémů novely.

„Ve spoustě vinoték se hromadí plastové obaly. Myslím si, že ekologické zatížení je enormní,“ uvedl Rovenský.

Podle ministra zemědělství jsou hromady odpadů jen z bag in boxů otázkou spíše na zákon o odpadech. Případně by se podle něj mohly časem používat spíše skleněné nebo jiné obaly.

Od zavedení novely v roce 2017 se procento nevyhovujících vzorků vín výrazně snížil. Nicméně téměř čtvrtina hodnocených vín stále nevyhovovala novele zákona.

„Je potřeba říct, že v té čtvrtině, které jsou zachyceny, jsou i drobné prohřešky. Inspekce se navíc zaměřuje podle analýzy rizik na výrobce, kde ty problémy mohou být způsobeny,“ vysvětlil Toman.

Podle ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanici je novela vinařského zákona krokem správným směrem. „Naše záchyty jsou v posledních měsících podstatně nižší,“ uvedl Klanica.

Novela bojuje také proti pašování vín. A má ochraňovat poctivé vinaře. „Chápu, že evidence byla kdysi složitější. To hlavně u zahraničních vín. Ale náklady se tak zvýšily, že se vinařům prodávat sudová vína často ani nevyplatí,“ myslí si Rovenský.

Reklama

Související témata:

Doporučované