Hlavní obsah

Vinařství Maňák a B/V získala v Izraeli dva tituly šampiona

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vinařství Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku a vinařství B/V z Ratíškovic na Hodonínsku získala na mezinárodní soutěži TerraVino v Izraeli tituly šampiona za nejlepší vína soutěže.

Článek

Krom toho vinaři získali i dvě velké zlaté medaile. Informoval o tom Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Vinařství Štěpán Maňák získalo titul šampiona pro svůj Sauvignon 2019, pozdní sběr, totéž víno získalo i velkou zlatou medaili. Druhým šampionem z Česka se stala Pálava 2019, výběr z hroznů z vinařství B/V, víno bylo oceněno i zlatou medailí. Další velkou zlatou medaili pak porota udělila Cuvée Aubere Rezerva 2015, pozdní sběr z Vinařství Dvořáček LTM.

„Jako většina soutěží byla i ta v Izraeli silně postižena koronavirem. Každoroční počet kolem 1000 vzorků letos spadl na 474 z pouhých 14 zemí světa. To ale nijak nesnižuje úspěch moravských vinařů, kterým se na této soutěži tradičně daří a pravidelně vozí nejenom medaile, ale hlavně šampiony. Každá medaile se počítá,“ uvedl Luboš Bárta z časopisu Sommelier, který účast na soutěžích mimo Evropskou unii organizačně zajišťuje.

Hodnocení vín se odehrálo za přísných hygienických opatření, počet hodnotitelů byl omezený a každý porotce byl od kolegů oddělen velkou plastovou přepážkou.

Kalendář vinařských soutěží se pro letošní rok výrazně proměnil kvůli pandemii koronaviru. Část soutěží z jara byla přeložena do podzimního termínu nebo o celý rok. Problematická je zejména účast na zámořských soutěžích, část z nich, například v Jižní Koreji, se pro zámořské účastníky uzavřela, na další soutěže byl problém dopravit vzorky kvůli útlumu letecké dopravy a s tím souvisejícím zdražením.

Reklama

Doporučované