Hlavní obsah

Vinařství Víno Zlomek & Vávra finišuje s vinobraním, letos později

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vinařství Víno Zlomek & Vávra z Uherskohradišťska finišuje s vinobraním, sklizeno je asi 80 procent.

Článek

Podle technologa vinařství Libora Zlomka je nezvyklé, že na konci října ještě není vinobraní hotové, důvodem jsou podle něj deště.

„Je to nezvyklý čas, minulá léta jsme byli dávno po vinobraní. Je to způsobeno hlavně dešti, které nás v průběhu září doprovázely a celou sklizeň oddálily téměř o čtrnáct dnů,“ uvedl Zlomek. Hrozny jsou podle něj i přes deštivé počasí zdravé a hniloby se vyskytly jen málo. Vše by podle něj mohlo být sklizeno do konce příštího týdne.

„Ve vinařství se pohybuju téměř tři desítky let a myslel jsem si, že jsem už všechna počasí a všechny alternativy při sklizni hroznů zažil, ale není to pravda, každý ročník je úplně jiný. Tento rok je specifický v tom, že co se týče hroznů, tak násada je dobrá. Odhadujeme, že sklizeň bude podobná loňskému roku, možná o pár procent více. Co se týče kvality, tak kvalita byla doteď dobrá, ale bohužel voda, která teď přišla, nás žene do vinice, abychom všechno sklidili. Naštěstí ty cukernatosti, které jsme očekávali a požadovali od jednotlivých odrůd, máme, takže momentálně nečekáme na nic a sklízíme,“ uvedl Zlomek.

Co se týče kvality, vína ročníku 2020 budou podle něj dobrá. „Ale budou jiná než minulý rok. Můj osobní odhad je, že budou mít o nějaké procento méně alkoholu v průměru, protože cukernatosti jsou o nějaké dva stupně menší. Vína budou lehčí, ovocná, svěží a myslím si, že velmi zajímavá,“ uvedl Zlomek.

Vinařství loni zpracovalo přes 205 000 kilogramů hroznů, část hroznů nakupuje, letos poprvé sklízí z vlastních mladých vinic, které jsou na 15 hektarech. Plánuje rozšíření o dalších deset hektarů vinic. Vinice jsou téměř všechny v Boršicích u Blatnice. Víno se v Boršicích také zpracovává, kontakt se zákazníky a společenské aktivity má vinařství v Uherském Hradišti - Mařaticích, kde je propojeno pět sklepů v celkové délce 250 metrů v pěti různých výškových úrovních.

Vinařství založené v roce 2008 s 15 kmenovými zaměstnanci vyrábí vína z 12 odrůd, v minulosti jich bylo více, chce se však zaměřit na odrůdy typické pro slováckou vinařskou podoblast, jako je Rulandské bílé a šedé, Ryzlink rýnský a Chardonnay. Vzhledem k letošní epidemii koronaviru a souvisejícím omezením připraví vinařství na svátek svatého Martina méně mladého vína, spíše jen pro své známé. Opatření dopadla negativně i na vinařství. „Drží nás privátní klientela,“ uvedl Zlomek.

Reklama

Doporučované