Hlavní obsah

Vinen, či nevinen? U speciálního beduínského soudu obviněný olizuje rozžhavené železo

O vině a nevině rozhoduje rozžhavené železo a BůhVideo: AP

 

Reklama

Hluboko v beduínském teritoriu v Egyptě stále žijí staré tradice. Jednou z nejzvláštnějších je jedinečný způsob určování viny, nebo neviny - a to rozžhaveným železem.

Článek

Soudní dvůr je improvizovaný a nijak velkolepý. Stěny drží pohromadě dřevo a plast, přesto se jedná o místo, kde můžou žalovaný a jeho žalobce dostát spravedlnosti. Tento beduínský soud je známý jako Besha`a a nevedou ho státní úředníci, ale soudce zvaný Mobsha`a.

„Většina případů se týká krádeže hospodářských zvířat, zabíjení, krádeže peněz a krádeže zlata,” vysvětluje beduínský soudce. Za normálních okolností řeší tyto kauzy běžný soud, ale v případě, že si žalobce není jistý vinou obžalovaného, nechá rozhodnutí na kmenovém soudu.

Rituál začíná zahříváním železa. Když je kus dostatečně žhavý, musí ho obviněný třikrát olíznout jazykem. Po všech pokusech si může ústa vypláchnout vodou, pak ukáže jazyk všem přítomným u soudu. Mobsha`a poté rozhodne o tom, zda je obžalovaný vinen, či ne. A jak se to pozná? Podle beduínů vyšle soudci signál Bůh.

Reklama

Doporučované