Hlavní obsah

Vinen. Případ vojáka, který zastřelil zraněného Palestince, rozdělil Izrael

Izraelský voják byl uznán vinným za vraždu odzbrojeného Palestince

 

Reklama

Soud výši trestu oznámí až za několik týdnů. Ve hře je i milost pro izraelského vojáka.

Článek

Vojenský soud v Izraeli shledal vinným Elora Azariu, vojáka, který v loňském roce zastřelil na zemi ležícího Palestince. Výše jeho trestu zatím nebyla stanovena.

Horní sazba za zabití dosahuje dle místních zákonů až 20 let odnětí svobody. Oznámení výše trestu se očekává až za několik týdnů a země se během té doby bude muset nejspíš vypořádat s bouřlivou debatou na téma, zda si voják zaslouží milost, poznamenala agentura AP. Obhajoba předem oznámila, že se proti rozsudku odvolá.

Pomsta za útok?

Azaria 24. března loňského roku v Hebronu zastřelil na zemi ležícího Abdela Fattaha al-Sharifa, který spolu s druhým Palestincem o několik minut dříve zaútočil na skupinu izraelských vojáků.

Podle svědectví přišel Azaria na místo až několik minut po útoku. Jeden z Palestinců byl v tu chvíli již po smrti, druhý ležel zraněný na zemi. Azaria ke zraněnému přistoupil a střelil jej do hlavy.

V rámci své obhajoby dvacetiletý izraelský voják obvinění odmítl. Hlavním důkazem se v celém případu stal videozáznam, který poskytla levicová nevládní organizace ochránců lidských práv Betselem.

Podle obžaloby jednal Elor Azaria proti předpisům, protože ležící Palestinec už nepředstavoval žádnou hrozbu. Voják se dle slov své obhajoby cítil v ohrožení svého života, obžaloba naopak tvrdila, že jednal na základě msty.

Případ, který se táhne již osm měsíců, je v Izraeli ostře sledovaný. Před budovou soudu se sešly stovky Izraelcových odpůrců i zastánců. Skupina demonstrantů zablokovala křižovatku a střetla se s policií, novináři také tvrdí, že na ně někteří z nich zaútočili.

Představitelé obrany chování Azarii kritizovali, řada ostatních se jej však zastává. Později se totiž ukázalo, že někdo na místě údajně začal vyvolávat, že ležící Palestinec má u sebe bombu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Azariův čin odsoudil, izraelská pravice však žádá, aby byl Azaria zproštěn všech obvinění. Podle izraelských sdělovacích prostředků je také možné, že ministr obrany a vojenský prokurátor požádají prezidenta Reuvena Rivlina, aby vojákovi udělil milost.

Reklama

Související témata:

Doporučované