Hlavní obsah

Vinen, rozhodla porota o policistovi obviněném ze smrti černocha Floyda

Foto: Profimedia.cz

Tvář George Floyda a jeho slova „Nemůžu dýchat“ namalovaná na zdi.

Reklama

aktualizováno •

Vinen. Takový rozsudek padl v úterý u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem v americkém Minneapolisu. Chauvin zůstane ve vazbě. O délce trestu zatím rozhodnuto nebylo.

Článek

Soud s bývalým americkým policistou Derekem Chauvinem obviněným ze zabití černocha George Floyda je téměř u konce. Po třech týdnech soudního procesu a výslechů porota složená ze šesti bělochů a šesti lidí tmavé či smíšené pleti vyhlásila verdikt. Floyd zemřel loni v květnu poté, co mu policista devět a půl minuty klečel na krku.

Chauvin je vinen ve všech třech bodech obžaloby, tedy z vraždy druhého stupně, z vraždy třetího stupně a ze zabití druhého stupně. Délka trestu podle soudce Petera Cahilla bude známa zhruba do osmi týdnů.

Advokát Ben Crump a rodina George Floyda po odsouzení Dereka Chauvina vydali prohlášení, v němž mluví o tom, že „dnešní verdikt jde daleko za hranice tohoto města a má významné důsledky pro zemi i pro celý svět“.

Dvanáct porotců v pondělí jednalo čtyři hodiny, v projednávání pokračovali také v úterý. Celkem podle stanice CNN jednali více než 10 hodin. Při rozhodování se opírali o důkazní materiály v podobě videí a o výpovědi 45 svědků.

„V Minneapolisu máme spoustu práce, ale věřím, že Floyd tu byl z nějakého důvodu,“ řekla před vyhlášením verdiktu přítelkyně Floyda. „Vím, že se to stalo z nějakého důvodu. Možná jsme epicentrem změn,“ dodala s tím, že celou dobu byla přesvědčena o vině Chauvina. Tento rozsudek je podle ní „prvním krokem na dlouhé cestě k uzdravení“.

Prokurátor v pondělní závěrečné řeči zdůraznil, že obviněný si musel být vědom, že Floyda zabíjí. Obhajoba naopak uvedla, že se policista řídil výcvikem a snažil se Floyda, který odmítal se strážníky spolupracovat, dostat pod kontrolu.

Americký prezident Joe Biden již dříve prohlásil, že se v procesu s pětačtyřicetiletým Chauvinem modlil za správný rozsudek.

V Minneapolisu mezitím panují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli obavám z protestů a násilností. Některé obchody zabarikádovaly výlohy a kolem budovy soudu už dříve vyrostl plot z betonových zátarasů a ostnatého drátu, který hlídají příslušníci Národní gardy. Ve městě se v současné době instalují další betonové zábrany také poblíž policejních budov.

Derek Chauvin byl loni v květnu jedním ze čtyř policistů, kteří byli přivoláni kvůli podezření majitele místní samoobsluhy, že šestačtyřicetiletý recidivista Floyd zaplatil falešnou bankovkou. Na videu natočeném kolemjdoucím je vidět Chauvin, jak klečí na Floydovi, jenž opakuje, že nemůže dýchat.

Násilná Floydova smrt vyvolala masivní protesty v desítkách měst, v nichž lidé vyjadřovali nesouhlas se zakořeněným rasismem v řadách policie i ve společnosti.

Reklama

Doporučované