Hlavní obsah

Vinice nad Pavlovem nově zdobí socha kráčejícího svatého Leonarda

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejvyšší bod vinice ve viniční trati Nad svatým Leonardem nad Klentnicí zdobí netradiční socha svatého Leonarda. Kráčející postavu se skloněnou hlavou vytvořil sochař Petr Křivák a umístit ji tam nechali majitelé Vinařství Plenér.

Článek

„Když jsme koupili naši první vinici Nad svatým Leonardem, tak nám bylo divné, proč se právě takto jmenuje, neboť tento typ názvu viniční tratě bývá odvozený od nějaké sochy či historické památky. Jednoho dne jsme objevili vedle naší vinice Růžový Leonard metr vysoký v trávě zarostlý podstavec, který mohl být základem sochy. Po pátrání na památkovém ústavu jsme zjistili, že podstavec patří soše svatého Leonarda z roku 1790, která byla po rekonstrukci přemístěna do obce Klentnice,“ uvedl spolumajitel vinařství a milovník umění Ivo Marek.

Svatý Leonard bývá zobrazován s okovy a mitrou na hlavě, jak s knihou v náručí bolestně vzhlíží k Bohu. Světec ve vinohradu nad Pavlovem je ale jiný. Zůstala kapuce, knihu v náručí vystřídal počítač a namísto obličeje obráceného k nebi kráčí postava s hlavou skloněnou.

„Tato práce je současnou parafrází na sochu svatého Leonarda, která se nacházela nedaleko v krajině, ale byla přemístěna do blízké obce Klentnice. Můj objekt tedy vznikl z pocitu absence tohoto prvku v krajině. Motivem kráčející postavy jsem chtěl navázat nejen na časté světcovo historické zobrazování, ale v soše jsem tematizoval současnými prostředky i jeho atributy a patronství,“ uvedl autor sochy Petr Křivák. Při tvorbě využil technologii 3D tisku, výsledek frézoval na robotickém rameni, konečná socha je ale betonovým odlitkem.

Vinařství Plenér vzniklo v roce 2016 a založila jej vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek. Na vinicích v katastru obcí Klentnice, Pavlov a Bavory hospodaří ekologicky, vína vyrábí s respektem k přírodním procesům. Největší plochu vinic vlastní ve viniční trati Nad svatým Leonardem. Po vzoru románského značení vín neoznačují vína z těchto poloh odrůdou, nýbrž názvem viniční trati. Jejich vlajkovou lodí je proto bílé Cuvée Leonard a Růžový Leonard.

Reklama

Doporučované