Hlavní obsah

Vinní, ale podmínka stačí, řekl soud Rittigovi a Nečasové. Odvolali se obratem

Video od soudu: Jak Nečasová a Rittig dostali v kauze zprávy BIS podmíněné tresty.

 

Reklama

Odsouzeni byli v kauze vyzrazení zprávy BIS. Před rozsudkem nepokládali za možné, že by je soud potrestal.

Článek

Lobbista a podnikatel Ivo Rittig si vyslechl první odsuzující rozsudek v sérii případů, které vyšetřovatelé a žalobci rozplétali po policejním zásahu na Úřadu vlády. Po razii v létě 2013 padla vláda Petra Nečase.

Od Městského soudu v Praze odešel s podmíněným trestem za to, že se neoprávněně seznamoval s utajovanými dokumenty.

Podmíněný trest od soudu dostala také někdejší ředitelka premiérova sekretariátu Jana Nečasová, tehdy Nagyová. Ta už byla po zásahu na Úřadu vlády obžalována také za údajné zneužití vojenské rozvědky a že se podílela na uplácení exposlanců ODS.

Nagyová nyní u soudu dostala podmínku na rok a půl, Rittig na devět měsíců. Jde o nepravomocné rozsudky. Rittig se odvolal na místě, odvolání Jany Nečasové je podle jejího advokáta více než pravděpodobné.

Už podle reakcí před rozsudkem totiž jak Ivo Rittig, tak advokáti Jany Nečasové nepokládali za možné, aby soud odsuzující verdikt vynesl.

Podle soudce Petra Nováka byla Nečasová odsouzena, protože má za prokázané, že se k obsahu utajované zprávy dostala a že o ní mluvila s Michalem. I když, jak Novák doplnil, není jasné, jak informace ze zprávy BIS získala. Rittig dostal podmínku, protože instruoval Michala, aby se s Nečasovou setkal a zjistil od ní další podrobnosti.

Video: Co očekával Ivo Rittig od včerejšího verdiktu.

Žalobce chce pro Nečasovou i Rittiga podmíněné tresty vězení.

Ivo Rittig je kromě dnešní kauzy stíhán ještě v několika dalších případech, které s razií z roku 2013 přímo nesouvisejí - jde o kauzu jízdenek v pražském dopravním podniku a případ chemičky Oleo Chemical.

Aktuální kauza, v níž byl dnes odsouzen, má však podle vyšetřovatelů ukazovat na to, jak Rittig ovlivňoval dění na tuzemské politické scéně v éře koaličních vlád, které po roce 2006 sestavovala ODS.

Žalobci jsou přesvědčeni, že právě kvůli udržení svého vlivu na politiky měl zájem získat zprávu, kterou o něm BIS údajně sepsala a předala ji premiérovi. Pro informace tak Rittig vyslal za Nečasovou svého advokáta Michala.

Prostorové odposlechy - klíčový důkaz žalobců - z pokoje číslo 26 v pražském hotelu Ventana například zaznamenaly, jak Rittig svého advokáta před setkáním s Nečasovou instruuje.

„Musíš to z ní vytáhnout. Musíš říct, musíme to vědět, co se děje," říkal Rittig Michalovi.

Kauza zásahu na Úřadu vlády přehledně: 

Detaily ze schůzky následně popsal Michal do telefonu Rittigovi. Co mu řekl, ale není jasné, protože prostorové odposlechy zaznamenaly pouze hlas Rittiga.

Žalobci však mají místo toho jiný odposlech, v němž, jak se domnívají, popisuje Rittig hovor s Michalem advokátu Jindrovi.

„Samozřejmě je tam spousta věcí nasbíraných, trošku mám podezření, že nám něco, vole, že to má souvislost s penězi, že teď se blíží účtování, tak. Já si myslím, že to je takové varování pro nás a pro Bendla,“ popsal Rittig.

Rittig společně s Nečasovou a dvěma advokáty vinu před soudem odmítl. Zároveň napadl i pořízení odposlechů.

Podobně jako v kauze exhejtmana Davida Ratha je Rittig přesvědčen, že nebyl dán zákonný důvod k tomu, aby byl odposloucháván. Právě v Rathově kauze dal vrchní soud obžalovanému před několika týdny za pravdu.

Reklama

Doporučované