Hlavní obsah

Vinný sklep jako útočiště v neklidné době

Foto: Vinofol.cz

Vychutnejte si ta nejlepší vína v krásném prostředí.

Reklama

aktualizováno •

Ten příběh by se dal odvyprávět jako pohádka. Před dávnými časy… Ale moment, lépe se vám bude poslouchat u sklenky dobrého vína. Přijměte tedy pozvání do vinného sklepa na okraji Horních Věstonic.

Článek

Že už je na návštěvu vinného sklepa zima? Žádné strachy. Tenhle, byť vybudovaný na základech, jejichž historie sahá až do roku 1874, je zcela moderní – klimatizovaný a v zimě vytápěný. Tady se vám bude sedět moc dobře. Nechte si nalít některé z prémiových vín – z bílých je to například Pálava nebo burgundské odrůdy – Rulandské a Chardonnay, z červených pak třeba Merlot barrique nebo Cabernet Sauvignon – a zaposlouchejte se do příběhu, jehož novodobá historie začala v roce 1992.

Foto: Vinofol.cz

VINOFOL zpracovává výlučně hrozny garantovaného původu ze 140 hektarů vlastních vinic ve vyhlášené vinařské obci Pavlov na svazích Pálavy

Z vinařské oblasti kolem Mikulova odebíral víno už vídeňský císařský dvůr. Jenom v Novosedlích sahají kořeny výroby vína až do roku 1552, kdy získala obec výsadbu obecního vinohradu a právo vinného šenku. A právě Novosedly se staly v roce 1992 sídlem vinařství VINOFOL bratrů Foltýnových. Pavel a Richard si hned na začátku řekli, že chtějí vyrábět a prodávat jenom kvalitní vína, jejichž chuť přinutí odběratele, aby se k nim neustále vraceli. Nakoupili moderní technologii a zavedli efektivní systém výroby, a to od příjmu hroznů přes různé možnosti způsobů vinifikace a zrání až po šetrnou filtraci a lahvování.

Vlastní vinice na svazích Pálavy

A protože základem skvělých vín jsou vlastní vinice a pečlivě obhospodařované odrůdy vinné révy, zpracovává VINOFOL výlučně hrozny garantovaného původu ze 150 hektarů vlastních vinic ve vyhlášené vinařské obci Pavlov na svazích Pálavy a v dalších vinařských obcích na česko-rakouské hranici, jako je Mikulov, Novosedly, Nový Přerov a další.

Foto: Vinofol.cz

Vychutnejte si kvalitní vína a neopakovatelnou atmosféru v komfortním prostředí

VINOFOL účinně využívá jak letitých zkušeností místních vinařů, tak nejnovějších trendů v technologii výroby a v gastronomii. Vinice jsou osázeny těmi správnými odrůdami, kterým maximálně vyhovuje místní terroir. Vybraná vína pak dozrávají v dřevěných sudech z francouzských dubů. Jen si přivoňte ke své sklence, tu vůni přece musíte cítit! Vinařství dodává vína pro každodenní pití nejen do vlastních vinoték po celé České republice.

Špičku produkce pak tvoří prémiová vína řad Family Collection, Top Collection, Pavlov Exclusive, Novosedly Exclusive, Novosedly Výběr a kolekce Klasik. V současné době provozuje VINOFOL více než čtyřicet vlastních vinoték po celé zemi a má tak dokonalý přehled o tom, co jejich zákazníkům chutná nejvíc.

Foto: Vinofol.cz

Prémiová řada vína Vinofol - Family Collection

Zážitek všemi smysly

A protože vy právě sedíte ve vinném sklepě v Horních Věstonicích, můžete na vlastní oči obdivovat, jak je zařízený a jak je ke svým hostům přívětivý. Je snadno dosažitelný autem. A taky na kole, protože hned vedle sklepa vede cyklostezka Pálavou. Sklep slouží zároveň jako degustační místo i jako showroom, kde si můžete koupit víno, které vám nejvíc chutnalo. A nejen víno, ale také sekty, přírodní mošty a limonády z domácích sirupů.

Degustační sklep VELTLINIUM 1874 je oblíbeným místem nejen pro jednotlivce, rodiny nebo skupiny turistů, ale také pro firmy, které sem jezdí na teambuildingové akce. Až dopijete, nemusíte spěchat domů, ubytování vám zajistíme v některém z blízkých penzionů ve Věstonicích. Zajímá vás, proč se sklep jmenuje právě takto? V roce 1874 byl poprvé použit název Veltlínské zelené a místní obchodník s vínem, rakouský politik a poslanec moravského zemského sněmu Josef Beigl téhož roku položil základní kámen sklepa v Horních Věstonicích. Místo, kde sedíte, v sobě snoubí tradici zdejšího vinařství a současnost, kdy víno patří k nejoblíbenějším nápojům. A to je všechno. Nikam nespěchejte, nechte si dolít sklenku a v klidu a pokoji poseďte.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované