Hlavní obsah

VIP odměny u Jermanové. Opozice chce vysvětlení, hejtmanka kličkuje

Hejtmanka Pokorná Jermanová musí vysvětlit vysoké odměny pro část svých úředníků.

Reklama

Plete si úřad se zlatým dolem, kritizuje hejtmanku Středočeského kraje opozice.

Článek

Vysvětlete, kde se vzaly nebývale vysoké odměny, a nedělejte si z hejtmanství kasičku. Taková je reakce opozice na zjištění Seznam Zpráv, že skupina VIP úředníků brala na středočeském krajském úřadu k běžnému platu i 85 tisíc měsíčně a přesahovali díky tomu i plat, který přísluší ministrům.

Podrobnosti naleznete v původní zprávě, kterou jsme zveřejnili ráno:

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová na několikeré pokusy redakce, aby lukrativní odměny vysvětlila, nereagovala. Dnes, když převzaly zprávu další média, uvedla: „Udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana kraje. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů.“ Dodala, že požádala ředitele úřadu Jiřího Holuba, aby připravil přehled a vysvětlení luxusních odměn.

Opozice ovšem její vyjádření vidí jako alibismus.

„Ano, odměny patří do působnosti vedoucího úřadu. Pokud však hejtmanka není v obraze a není konzultována u nestoudně vysokých odměn a úřad nekomunikuje, tak nemá na to zastávat jakýkoliv úřad. Neměla by být ani zastupitelkou,“ rozčílil se na Twitteru Pavel Telička, který kandiduje z druhého místa na společné kandidátce TOP 09, Hlasu a Zelených.

Středočeská TOP 09 byla ještě ostřejší: Jermanová si plete středočeskou pokladnu se zlatým dolem a rozhazuje na všechny strany, neprůhledné.

Kandidátka na hejtmanku za Starosty a nezávislé Petra Pecková pak uvedla, že „vlastně ani není překvapená“. „Je to přesná ukázka toho, jak funguje krajský úřad pod vedením hejtmanky. Jak se chová ke svěřeným financím a neúměrně formou měsíčních odměn dorovnává platy vybraným jedincům na zcela neuvěřitelnou výši. Pak je těžko se divit, že nechce poskytovat informace, a to ani na základě zákona o svobodném přístupu k informacím,“ uvedla Pecková.

Jako alibistické vidí vyjádření hejtmanky i ODS a žádá vysvětlení.

„Sehnat kvalifikované odborníky a dobře je zaplatit je bezesporu důležité a dobře odvedená práce se vyplatí. To, co se za uplynulé roky děje ve Středočeském kraji pod vedením ANO a hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, však na dobře odvedenou a zvládnutou práci nevypadá,“ uvedl protikandidát Jermanové v nadcházejících krajských volbách Martin Kupka z ODS. Dodal, že je nutné, aby kraj vše transparentně zveřejnil.

„Jen tak lze rozptýlit pochybnosti jak veřejnosti, tak všech dalších zaměstnanců kraje, pro které je podobné chování dehonestací jejich práce,“ dodal Kupka.

Reklama

Doporučované