Hlavní obsah

Virgin Galactic doletěla do vesmíru. Na palubě byla Anča, příště už poletí Branson

Virgin Galactic podnikla poslední, úspěšný test s raketoplánem.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Poslední testovací let raketoplánu společnosti Virgin Galactic dosáhl úspěšně na hranici zemského a vesmírného prostoru. Richarda Bransona při něm zastupovala cvičná figurína Anička.

Článek

Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona absolvovala úspěšný testovací let se svým raketoplánem SpaceShipTwo, pojmenovaným VSS Unity. Podle informací poskytnutých společností na Twitteru vystoupal stroj do výšky 82,7 kilometru.

Sám zakladatel soukromé vesmírné cestovky se výletu nezúčastnil. V roli pasažéra zastoupila Bransona figurína Anička.

Zkušební let se uskutečnil nad Mohavskou pouští v Kalifornii. Pilotovaný raketoplán nejprve vynesl do výšky nad 13 kilometrů mateřský letoun VMS Eve (Virgin Mothership Eve). Od něho se pak VSS Unity (Virgin Spaceship Unity) uvolnil a po několika vteřinách zažehl své raketové motory a pokračoval ve stoupání.

Při letu vzhůru raketoplán řízený dvoučlennou posádkou dosáhl rychlosti 3 550 kilometrů za hodinu, tedy 2,9 Machu, což je 2,9násobek rychlosti zvuku. Motory byly zažehnuté 60 vteřin. Po skončení letu stroj bezpečně přistál zpátky na Zemi.

Branson chce první komerční lety od března

„Dnes jsme ukázali, že Virgin Galactic může skutečně otevřít vesmír světu," prohlásil po přistání raketoplánu Branson, který zkušebnímu letu přihlížel ze Země. „Dnes poprvé v historii vesmírná loď s posádkou, postavená k přepravě soukromých pasažérů, dosáhla hranice vesmíru," dodal miliardář, který sdílí názor americké armády, že vesmír začíná 50 mil nad zemí (80,4 kilometru). Obecně uznávanou hranicí je však výška 100 kilometrů.

Branson při příležitosti zdárného testu rovněž sdělil, že chce zahájit komerční lety do vesmíru s cestujícími od března příštího roku. Společnost, kterou založil v roce 2004, se k úspěchu dopracovala po čtrnáctiletém úsilí, jež v říjnu 2014 zbrzdila nehoda lodě SpaceShipTwo. Stroj tehdy při zkušebním letu explodoval, přičemž jeden pilot přišel o život a druhý byl vážně zraněn.

Čtvrt milionu dolarů zaplatí třeba DiCaprio nebo Bieber

Virgin Galactic plánuje, že s loděmi třídy SpaceShipTwo, kterou je i VSS Unity, bude pořádat turistické lety do vesmíru. Plavidlo se dvěma piloty a šesti platícími cestujícími bude létat do výšky 105 kilometrů, což je o pět kilometrů více než Kármánova hranice, která je považována za předěl mezi zemskou atmosférou a vesmírem.

Už více než 600 lidí zaplatilo nebo dalo zálohu za takový suborbitální let se společností Virgin Galactic. Patří mezi ně například hollywoodská hvězda Leonardo DiCaprio nebo popová hvězda Justin Bieber. Let trvající 90 minut stojí 250 tisíc dolarů.

V závodu o první komerční cestu do vesmíru soupeří s Bransonem například Elon Musk se SpaceX a také Jeff Bezos a jeho Blue Origin. Obě společnosti rovněž ohlásily své první lety k začátku příštího roku.

Reklama

Doporučované