Hlavní obsah

Virgin Galactic poletí do vesmíru už letos, první pasažér je znám

Virgin Galactic chce ještě do konce roku vynést člověka na oběžnou dráhu. Richard Branson poletí jako první.Video: Oliver Sálus, Youtube.com

 

Reklama

Virgin Galactic je na pokraji velkého úspěchu. Alespoň to říká podnikatel a filantrop Richard Branson.

Článek

Miliardář Richard Branson uvedl v rozhovoru pro CNN, že jeho společnost Virgin Galactic ještě do konce letošního roku splní svůj dlouhodobý cíl, vynese na oběžnou dráhu svého prvního člověka.

Nakolik odvážný je tento plán? Velmi! Branson ale nedává najevo strach, což potvrzuje i fakt, že oním prvním člověkem, který jeho společnost vynese do kosmu, bude právě sám osmašedesátiletý miliardář Branson.

SpaceShip Two, raketa poháněná letadlem Galacticu, se odpoutá z pod křídla své mateřské lodi. Dosáhne rychlosti až 3 600 kilometrů za hodinu.

Bransonovým cílem je poslat loď do vzdálenosti 80 kilometrů od země. Pokud se to Virginu povede, překoná Branson svého přímého konkurenta Jeffa Bezose a jeho společnost Blue Origin, která plánuje pasažérům nabízet placené výlety na oběžnou dráhu. Bransonova firma by mohla překonat i slavnější SpaceX Elona Muska.

„Není to závod. Bezpečnost je pro nás všechny na prvním místě, takže rozhodně mezi sebou nezávodíme,” řekl pro CNN Branson. „Virgin Galactic ale bude první,” dodal odvážně.

Podle Bransona lidstvo čekají vzrušující časy. Poptávka po výletech na oběžnou dráhu se stále zvyšuje.

Plán Bransonovy společnosti se zpomalil v roce 2014 v reakci na nehodu letadla, při které zahynul kopilot. Bransona donutila tato tragédie rozmýšlet další postup. Společnost ale obdržela obrovské množství podpory, včetně množství nakoupených vstupenek na jednodenní cestu ve SpaceShip Two, jejichž cena dosahovala až 250 tisíc dolarů za jeden lístek.

Reklama

Související témata:

Doporučované