Hlavní obsah

Virtuální, nebo kamenné muzeum? Mašínovi plánují, co s vráceným statkem

Večerní zprávy, středa 19. 7. 2017.Video: aleš černý

 

Reklama

Zdena a Josef Mašínovi se v nejbližších týdnech stanou majiteli lošanského statku, který jim stát po 77 letech vrátil.

Článek

Koncem minulého týdne zanesli úředníci do katastru nemovitostí změnu s velkým symbolickým významem. Majitelem celého statku v Lošanech na Kolínsku se po 77 letech úředně stal někdejší hrdina odboje Josef Mašín. 

Statek se tak po dlouhých letech znovu stává rodovým majetkem a jeho dědici se v nejbližší době stanou hrdinovy děti - Zdena a Josef.

Oba už mají představu, jak zchátralé budovy opraví a jak rodový areál využijí.

Zdena Mašínová na statku na vlastní náklady opravila už dřív bránu. To je ale tak jediné, co je v Lošanech na Kolínsku v pořádku. Budova je v katastrofálním stavu. Chybí okna i dveře, uvnitř je vlhko a hned na první pohled je vidět, že opravy budou dlouhodobé a nákladné.

Paní Mašínová dlouhodobě říká, že by z Lošan chtěla udělat památník svého otce generála Josefa Mašína, kterého popravili nacisté během okupace. Už má i konkrétní plány, jak by měla rekonstrukce vypadat. Z ruiny by se tedy podle Zdeny Mašínové mělo stát muzeum.

Bratr Josef Mašín, který žije ve Spojených státech a do České republiky se nikdy po revoluci nevrátil, má zase své plány. Není si jistý tím, jestli se ještě vyplatí budovu ve velmi špatném stavu rekonstruovat. Podle Mašína budova stejně už nevypadá tak, jako v době, kdy ještě žil jeho otec. 

I proto spíše mluví o virtuální podobě muzea, která by podle něho hlavně mladým lidem připomenula osud statku a rodiny. Rád by udělal také webové stránky o statku v Lošanech. 

Se sestrou Zdenou se teď musí domluvit, co se statkem bude.

Reklama

Související témata:

Doporučované