Hlavní obsah

Virtuální prohlídka bytu za 100 milionů. Navštivte tři patra luxusu

Virtuální prohlídka bytu za 100 milionů.Video: Karolína Štuková, Jan Marek

 

Reklama

Panský dvůr, ruina barokní zemědělské usedlosti, léta hyzdila sousedství Trojského zámku. Povodně v roce 2002 její devastaci završily. Areál získala developerská firma Coast Capital Partners – podívejte se, jak s ním naložila.

Článek

Ruiny historických budov získaly při rekonstrukci svůj původní lesk, dotvořily je moderní bytové domy, které doplňují celek. Stavby jsou už nějakou dobu zkolaudovány, dokončeny jsou i práce na rustikální pobytové zahradě a začínají se sem stěhovat obyvatelé. Chateau Troja Residence tak po letech ožívá.

Srdcem rezidence je zachovalé nádvoří, kolem kterého se nachází pět renovovaných historických objektů a sedm novostaveb bytových domů. Vzniklo zde celkem 63 bytů o dispozicích 1+kk až 6+kk, dva ateliéry a pět penthousů.

Autorem celého projektu luxusního rezidenčního bydlení v Chateau Troja Residence je ateliér Loxia.

Třípatrový byt

Právě penthousy patří obvykle k těm nejatraktivnějším bytům. Jedná se především o velkometrážní bydlení často v posledních patrech luxusních domů a rezidenčních projektů. Jejich hlavní výhodou je fakt, že zajišťují soukromí – obvykle jde o jediný byt na patře. V Troji se ale najde poměrně netypický penthouse: jedná se o byt, zároveň ale také o samostatnou vilku a vlastně i historický klasicistní zámeček v jednom.

Doslova třípatrový byt byl developerem ohodnocen na cenu kolem 100 milionů korun, ovšem pouze ve fázi hrubé stavby, tedy bez veškerého vybavení a personalizovaných úprav, které čekají až na finální slovo klienta. První vize o interiéru stomilionového bytu představil pro Seznam Zprávy architekt Pantelis Larcou, který se o zajišťování designu v rezidenci stará.

V historickém sklepě si český architekt kyperského původu představuje například luxusní lázně nebo vinný sklípek. Přízemí má fungovat hlavně jako prostor pro realizování obchodních jednání a přátelských setkání. Má to být jednoduše místo, kde majitel přivítá své obchodní partnery, zároveň ale nebude nucen ukázat ze svého soukromí víc, než je nezbytně nutné.

První podlaží Pantelis Larcou nazývá tzv. „dětským patrem“. Skládá se ze dvou dětských pokojů, každý s vlastní koupelnou, a mezi nimi místností, která má sloužit jako hrací prostor pro sourozence. V tomtéž podlaží pak najde své zázemí i personál.

Nejvyšší patro už patří jen rodičům. Hlavní roli v prostoru hraje ložnice. Ve vizualizaci architekta se nachází v rohu nad vyvýšeným stropem s okny kolem dokola. Horní patro skrývá i terasu s výhledem na Trojský zámek a vinice kolem.

Nechybí garáž až pro tři automobily, vlastní výtah nebo privátní pavlač.

+5

Samotné vybavení takto jedinečného prostoru se může vyšplhat na desítky milionů korun. Kam až se číslice na finální cenovce vyšplhá, odhadnout nelze. Podle architekta Larcoua záleží na konečné představě majitele, upozorňuje přitom, že pokud už nový majitel kupuje takto výjimečnou nemovitost, nebojí se do ní zainvestovat velké množství peněz. Může se stát, že celková cena vybavení interiéru přesáhne samotnou pořizovací cenu nemovitosti.

Projektů luxusního rezidenčního bydlení je v Česku hned několik. Seznam pro Seznam Zprávy vytvořila poradenská společnost Deloitte, která v oblasti prémiových realit uskutečnila v minulých týdnech průzkum.

Bohatá klientela chce něco výjimečného

Zatímco byty pro čistou investici jsou obvykle menší, protože o ně je na trhu pronájmů největší zájem, pro vlastní potřebu kupují dolaroví milionáři ty nejzajímavější nemovitosti. Bohatá klientela hledá výjimečná klidná místa v Praze i jejím okolí. Stále silněji se také u této skupiny projevuje trend návratu do samého centra města. Podmínkou je ale absolutní soukromí. Výhodu tak mají uzavřené areály.

Prioritou při výběru takového bydlení pak je lokalita. „V luxusním segmentu již dnes nestačí nabídnout jen zajímavý, dobře vybavený byt z kvalitních materiálů na dobrém místě. Ty nejzajímavější byty musí od zbytku nabídky něco odlišovat. Musí být výjimečné, jedinečné, neopakovatelné. Klientela, která je ochotna utratit za bydlení několik desítek milionů korun, nebo v některých případech i přes 200 milionů, chce něco zcela unikátního,“ řekl spolumajitel developerské společnosti Coast Capital Partners Doron Friedman.

„Lokalita je klíčová. Pokud se podíváme na byty nad 20 milionů, vidíme dva trendy – starší zrenovované byty v úplném či širším centru Prahy, hlavně Staré Město a Vinohrady, a luxusní novostavby v okolí Vltavy, tedy Praha 8 Karlín a Libeň,“ potvrzuje šéf a spoluzakladatel Reas.cz Michal Makoš.

Trh s luxusním bydlením v Praze

Podle analýzy prémiového segmentu pražského nemovitostního trhu, kterou zpracovala realitní kancelář Svoboda & Williams, se průměrná cena luxusního bytu pohybuje nad 120 tisíci korun za metr čtvereční, což znamená oproti loňskému roku téměř osmiprocentní růst.

Značné rozdíly v cenách jsou samozřejmě podle lokalit, kde cenově vede centrum. Na Praze 1 atakují 200tisícovou hranici nejen ty nejšpičkovější nemovitosti, ale i průměrná cena všech nabízených bytů. Vysoké ceny jsou také v tradičních vilových lokalitách, jako je Ořechovka nebo Hanspaulka.

Dopady koronakrize se v prvním pololetí roku, kdy byl trh zejména v březnu zasažen krizovými opatřeními ze strany vlády, na cenách pražských prémiových bytů ze vzorku sledovaného realitkou Svoboda & Williams neprojevily. Obecně i nadále pokračuje trend snižování průměrné plochy bytů – ve sledovaném období klesla průměrná plocha bytů meziročně o 1,1 procenta.

Prémiový segment rezidenčního trhu je podle Svoboda & Williams svým rozsahem spíše komorní, a tak jsou celkové výsledky citlivější na to, jaké projekty byly v daném období prodávány nebo pronajímány.

Koupě hrubé stavby

U luxusních nemovitostí je standardem nabídka bytu v podobě shell & core – tedy prostor v základní úpravě. Lidé, kteří investují do bydlení desítky milionů korun, chtějí mít obvykle definitivní slovo také v tom, jak bude interiér vypadat. Například výše zmíněný architekt Pantelis Larcou se na interiéry nejbohatších klientů v zemi přímo specializuje.

V areálu Chateau Troja Residence je již většina bytů vyprodána. Všechny budovy, ať už historické, nebo moderní, mají vysoké stropy a jsou opatřeny klimatizací a podlahovým topením. Splňují standardy chytré domácnosti a nacházejí se v komplexu s restaurací, vstupní lobby se službou nepřetržité recepce a udržovanou zahradou zabezpečenou vstupní bránou.

+7

Reklama

Doporučované