Hlavní obsah

Virtuální realita je tady. Bude vás bavit, lekat a může se vám z ní udělat i špatně

Vítejte ve virtuální realitě. Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Umělý svět je po letech fantazírování konečně na dosah ruky. Zatím hlavně pro hráče her. Časem půjde o pomůcku do škol nebo zdravotnictví.

Článek

Desítky let chtějí výrobci televizí i filmaři přinést lidem co nejautentičtější zážitek. Vznikají proto obří televize, které umí vykreslit realitu líp, než ji zvládne zachytit lidské oko, domácí kina nebo 3D brýle. Podobně je to s počítačovými hrami. Nástroj, díky kterému to opravdu zvládnou, ale přišel teprve teď - virtuální realita.

Stačí si nasadit brýle a ocitnete se v úplně novém světě – může jít o šedivé nekonečno, Niagarské vodopády nebo sci-fi planetu plnou robotů.

Současná zařízení člověka kompletně pohltí. Když pohne hlavou, pohne jí i ve virtuálním světě, když zvedne ruku, zvednutá bude i tam.

Elektronický svět je všude kolem. Lze se na něj dívat, pohybovat se v něm i se ho dotknout. A on na všechno, co v něm návštěvník udělá, reaguje. Stačí si vybrat aplikaci.

Umí postrašit, umí při závodech aut nebo jízdě na horské dráze zvednout žaludek, ale zvládne také zaměstnat hlavu třeba při řešení logických 3D úkolů.

Kdo si hraje, je virtuální

Do podoby, ve které je dnes, dostal virtuální realitu hlavně svět počítačových her. Je to pochopitelné. V tomhle odvětví se točí tolik peněz, že jako jediné dokáže ufinancovat dlouhý a náročný vývoj technologie, která je k tomu potřeba. Díky tomu se ale může virtuální realita šířit do dalších oborů.

Už teď vznikají třeba výukové programy pro školy – jeden za miliony dolarů dokonce v Česku, programují se aplikace pro oblast zdravotnictví nebo třeba nemovitostí. A využití najde například i v umění, jak ukazuje video pod tímto odstavcem.

Virtuální umění.Video: Pavel Cyprich

Telefon nebo helma

V posledních dvou letech se na trh dostalo hned několik variant virtuální reality.

Levnou možností, jak ji vyzkoušet, je pořídit si speciální brýle, do kterých se vloží chytrý telefon. Protože to ale není primární funkce mobilu, jde o dost ošizený zážitek.

Dražší varianta jsou opravdové VR brýle. V nich už je virtuální svět skutečný. Někdy až moc. Řadě lidí se z pobytu v kompletně elektronickém světě dělá špatně.

K jednoznačné odpovědi, proč to tak je, nedošli zatím ani akademici z řady prestižních univerzit světa. Vesměs se ovšem shodují, že na vině je rozpor mezi tím, že tělo stojí nebo sedí, ale mozek vnímá virtuální realitu, ve které se velmi běžně chodí, jezdí nebo jinak hýbe.

Na to, co s člověkem virtuální realita dělá, a jak vůbec umělý elektronický svět vypadá, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované