Hlavní obsah

Virus na jatkách ochuzuje Američany o hamburger a steak

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci amerických jatek patří mezi nejohroženější skupiny, do práce musí.

Reklama

V celých Spojených státech hlásí více než 170 zařízení, kde se zpracovává maso, uzavírku. Příliš mnoho zaměstnanců je nemocných a důsledek je už vidět i na talířích v amerických domácnostech.

Článek

Masným provozovnám se nedaří plnit dodávky do obchodů, a to až o 50 %. Pandemie koronaviru dopadá i na samotná zvířata. Jakmile se totiž například prasata včas neporazí a dosáhnou vyšší váhy, jsou příliš velká na nástroje, kterými disponují jatka. Vzhledem k tomu, že se stále rodí nová selata, farmáři pro ně nemají místo.

Zvířata se nedaří ve správné chvíli zpracovat kvůli chybějící pracovní síle. Od počátku koronavirové krize je to jedno z těch odvětví, která nelze provozovat pomocí „home office“. Řezníci a další pracovníci jatek musejí být na místě. Pokud se rozhodnou do práce nepřijít, většinou o ni přijdou. Proto se z těchto míst staly víceméně „hotspoty“ epidemie v USA.

„Naneštěstí téměř celý náš potravinový systém závisí na těchto lidech,“ komentuje pro britskou stanici BBC Carolyn Dimitriová, profesorka z Newyorské univerzity. Na pět tisíc lidí z masného průmyslu onemocnělo. Desítky z nich také zemřely.

Kritickou situací na amerických jatkách se zabývá i prezident Donald Trump. Respektive, stojí za rozhodnutím, že se tato místa během celostátních karanténních opatřeních nezavřela úplně.

I ti pracovníci, kteří si již nemocí covid-19 prošli, by se tak co nejdříve měli vrátit do procesu. To si sami ani nedovedou představit. „Nemyslím si, že se sem lidé vrátí,“ řekl pro americkou stanici CNN jeden ze zaměstnanců společnosti Tyson v Iowě. On sám byl pozitivní na koronavirus a je v domácí péči. „Pořád si nedovedu představit, co s tím hodlají dělat. Přinutit nás jít do práce?“ ptá se.

Přestože Trump nařídil producentům masa zůstat v provozu, desítky z nich už byly donuceny práci přerušit. A každý týden přibývají další. Důsledky krize už jsou vidět přímo v obchodních regálech a v prodejnách masa. Řetězec Costco například svým zákazníkům nabízí pouze tři druhy masa. Pro Američany, jejichž kulturním základem je steak, hamburger nebo barbecue, je to citelná změna.

Právě firma Tyson, která patří mezi největší producenty masa v USA, varuje před výraznou změnou potravinového systému v zemi. Na konci dubna vydala v celostátních denících reklamní stránku, kde vysvětlovala, že se dodávky potravin výrazně sníží a omezí.

Vedení společnosti se podle písemného komentáře, který poskytlo časopisu Time, snažilo spíše zabezpečit svoje zaměstnance, přestože bylo regionálními i celostátními politiky nuceno práci nepřerušovat. „Bezpečnost našeho týmu je naší nejvyšší prioritou,“ napsali členové vedení firmy.

Mnozí však upozorňují na to, že celý potravinový a farmářský systém ve Spojených státech už stál delší dobou na vratkých nohách. „Během posledních sedmdesáti let velké korporace celý potravinový systém posunuly jen do úrovně ekonomické efektivity,“ komentoval pro britský Guardian Will Harris, rančer ze státu Georgia. Sám se vrací ke svému udržitelnému způsobu farmaření, kde se stará zejména o ekologii a dobré zacházení se zvířaty. To znamená menší počet zaměstnanců i produkce s kvalitnějším výsledkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované