Hlavní obsah

Virus neunikl z laboratoře, tvrdí v předběžné zprávě WHO

Foto: Profimedia.cz

Podle WHO sice SARS-CoV-2 zřejmě pochází od netopýrů, lidé se ale nejspíš nakazili kvůli neznámému zvířecímu „mezihostiteli“.

Reklama

K přenosu koronaviru SARS-CoV-2 na člověka došlo s největší pravděpodobností prostřednictvím zvířete. Vědci ale zatím nevědí jakého. V předběžné verzi studie o původu viru to tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO).

Článek

Únik viru z laboratoře je naopak „krajně nepravděpodobný“, píše se v neoficiální verzi studie mezinárodního týmu vědců, který v Číně zkoumal původ covidu-19. Oficiální verze má podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse spatřit světlo světa ještě během úterý. Závěry předběžné verze na svém webu publikovala CNN.

Kromě toho, že nejspíš nejde o uměle vytvořenou biologickou zbraň, odborníci zjistili, že neexistují žádné důkazy o tom, že by se nemoc šířila dříve než koncem roku 2019.

Vědci pracovali při pátrání po původci viru se čtyřmi teoriemi. Nejpravděpodobnějším scénářem je přenos viru na člověka od nějakého jiného zvířete než netopýra. „Z pohledu evoluce je virus objevený u netopýrů vzdálený od viru SARS-CoV-2 zhruba několik desetiletí, což poukazuje na existenci dosud neodhaleného chybějícího článku“.

Kromě netopýrů byly podobné viry odhaleny u luskounů, ale podle odborníků se zdá, že první člověk se mohl nakazit například od norka, králíka nebo jiného, původně divokého, zvířete chovaného na farmě. Podle dostupné verze zprávy zůstává pro vědce tento „mezihostitel“ nepolapitelný.

Přímý přenos z netopýra na člověka vyhodnotili experti jen jako pravděpodobný. Jako méně pravděpodobná, ale ne zcela vylučitelná, se jeví varianta, že se virus do Číny dostal s dodávkou mražených potravin.

Hypotéza, že virus unikl z laboratoře, kterou šířilo i několik významných osobností (naposledy bývalý šéf amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield), se zdá velmi nepravděpodobná.

O tom, že nejpravděpodobnějším původcem SARS CoV-2 je zvíře, ostatně už mluví dlouhé měsíce stovky expertů z řady mezinárodních laboratoří, které virus testují.

O roli tržiště Chua-nan, kde se mimo jiné prodávají mořské plody a živá zvířata, nejde podle zprávy „vyvodit žádný jednoznačný závěr“. Podle expertů je možné, že k nákaze nemuselo dojít kvůli zvířatům, která se na trhu prodávají. Hustě osídlený prostor mohl pouze sloužit jako ideální místo k přenosu viru, pokud se na něm objevil někdo, kdo už byl nakažený.

Odběr vzorků na trhu sice prokázal přítomnost viru na nejrůznějších površích, ale neprokázal se u zvířat ani jiných potravin, která se na místě prodávají.

Kvůli přetrvávajícím nejasnostem je podle vědců možné podniknout jediné. Dále testovat, a to jak zvířata chovaná v jihovýchodní Asii, tak vzorky krve odebrané v Číně před vypuknutím pandemie.

Na zprávě se podílel tým 17 čínských expertů a 17 mezinárodních odborníků povolaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Společná studie probíhala mezi 14. lednem a 10. únorem v čínském městě Wu-chan.

Závěry předběžné zprávy se shodují se stanoviskem vědců, které zveřejnili po ukončení své mise. Kvůli kritice, kterou jejich výroky vyvolaly ve Spojených státech, ji přezkoumává americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nebo Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Reklama

Doporučované