Hlavní obsah
Online

Německo zařadilo na seznam rizikových oblastí už celé Česko

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka s okamžitou platností zařadilo mezi rizikové oblasti i zbývající Ústecký a Moravskoslezský kraj. Opatření se tak nově týká celého Česka, Petříček o tom informoval na Twitteru. Výjimka pro pendlery podle zdrojů Seznam Zpráv nadále platí.

- Podle nové americké studie virus během pandemie neustále mutuje a odborníci věří, že se stává nakažlivějším. Vědci to považují za důvod, proč opět začaly růst počty případů v USA.

- Evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakides uvedla, že „v některých členských státech je situace ještě horší než v březnovém vrcholu“. Vlády v Evropě i mimo ni znovu zavádějí drastická opatření, uvádí AFP.

- Izrael ode dneška ještě více zpřísní pravidla celostátní karantény, která kvůli strmému nárůstu případů koronavirové nákazy v zemi platí od minulého týdne. Tvrdší režim v Izraeli schválila vláda ve čtvrtek po mnohahodinovém jednání. Opatření začnou platit od dnešních 13:00 a potrvají nejméně čtrnáct dní.

Včerejší online reportáž najdete zde:

  • V Německu přibyly více než dva tisíce nakažených, v Česku téměř tři tisíce

    Počet nakažených koronavirem v Německu opět překonal hranici dvou tisíc. Za posledních 24 hodin se infikovalo 2 153 lidí, 15 nákaze podlehlo, oznámil dnes Institut Roberta Kocha (RKI). V Česku, které má osmkrát méně obyvatel, ve čtvrtek přibylo 2 913 nakažených. Celkem se v Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, od počátku epidemie nakazilo virem SARS-CoV-2 280 223 lidí. Počet obětí stoupl na 9 443.

    Počet potvrzených případů souvisí také s počtem provedených testů. Testovaných přibývá, v posledních dnech se ale podle agentury DPA zvyšuje i podíl těch testů, které vyjdou jako pozitivní. Německo kvůli vývoji epidemické situace ve středu zařadilo na seznam rizikových oblastí téměř celé Česko. Výjimku tvoří jen Ústecký a Moravskoslezský kraj.

  • Německo zařadilo Lucembursko na seznam rizikových oblastí

    Kromě Česka za epidemicky rizikovou oblast považuje Německo i Lucembursko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko. Dnes večer to oznámil Institut Roberta Kocha (RKI).

  • Ve Francii se nákaza koronavirem potvrdila už u půl milionu lidí

    Ve Francii se od počátku epidemie koronavirová nákaza prokázala už u více než půl milionu lidí. Za posledních 24 hodin přibylo 15 797 případů, tedy jen zhruba o tři stovky méně, než je dosavadní rekord ze čtvrtka. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. S covidem-19 za poslední den zemřelo dalších 150 osob.

    Od počátku tohoto roku se virem SARS-CoV-2 ve Francii, která má asi 68 milionů obyvatel, prokazatelně nakazilo 513 034 lidí. S covidem-19 zemřelo už 31 661 infikovaných.

  • Nizozemsko hlásí 2777 nových případů

    Svůj denní rekord dnes ohlásilo Nizozemsko, kde se za uplynulý den potvrdilo 2777 nových případů koronaviru. Předchozí nejvyšší údaj byl 2544 nových případů.

    Nizozemský premiér Mark Rutte řekl, že by si lidé měli uvědomit naléhavost situace a dodržovat odstupy, aby se šíření viru zpomalilo. „Ta čísla vypadají přímo hrozivě. Situace je zkrátka velmi znepokojivá a bude po nás vyžadovat další opatření,“ řekl Rutte na dnešní tiskové konferenci. Očekává, že nová opatření ohlásí příští týden.

    Vláda může v případě potřeby nařídit omezující opatření podle situace v jednotlivých regionech. V Nizozemsku zůstávají otevřené školy i bary a roušky jsou potřeba jen v prostředcích hromadné dopravy.

  • V USA byli obžalováni dva lidé kvůli šíření covidu mezi veterány

    Dva bývalí zaměstnanci domova pro veterány v americkém státě Massachusetts byli obžalováni z podílu na šíření koronaviru v tomto zařízení, což mělo za následek smrt téměř 76 bývalých vojáků, kteří tam bydleli. Informovala o tom dnes generální prokurátorka státu Maura Healeyová.

    Velká porota obžalovala někdejšího superintendanta zařízení v Holyoke Bennetta Walshe a hlavního lékaře Davida Clintona. Oba čelí obvinění, protože se v zařízení rozhodli spojit dvě oddělení lidí trpících stařeckou demencí. Veteráni, kterým byl diagnostikován covid-19, tak skončili na pokojích s lidmi bez příznaků, uvedla agentura Reuters.

  • WHO: Počet obětí covidu-19 může dosáhnout i více než dvou milionů

    Než se začne široce používat vakcína proti koronavirové nákaze, mohl by celosvětově počet mrtvých s covidem-19 dosáhnout zhruba dvou milionů. Bez soustředěného úsilí o potlačení pandemie může být konečná bilance ještě horší. Naznačil to dnes podle agentury Reuters krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan.

    „Dokud to nebudeme dělat (úspěšně očkovat), celkové číslo, o němž mluvíte (dva miliony), není jen představitelné, ale také bohužel velmi pravděpodobné,“ řekl Ryan na novinářský dotaz ohledně odhadovaného počtu obětí nynější pandemie.

  • Reprodukční číslo v Británii je podle vlády v rozmezí 1,2 až 1,5

    Reprodukční číslo, které poskytuje představu, kolik lidí může nakazit jeden člověk s koronavirem, se v Británii pohybuje v rozmezí 1,2 až 1,5. Oznámila to dnes britská vláda, která tak pozměnila původní rozpětí mezi 1,1 až 1,4.

    „Je-li číslo R 1,2 až 1,5, znamená to, že každých deset nakažených může v průměru infikovat 12 až 15 dalších lidí,“ uvedla vláda podle agentury Reuters. Upozornila také, že se v Británii počet nakažených zvyšuje denně o čtyři až osm procent.

  • Pandemie je příležitostí ke změně, řekl papež Valnému shromáždění

    Papež František dnes v projevu ve všeobecné rozpravě na 75. zasedání Valného shromáždění OSN apeloval na světové vůdce, aby využili koronavirovou krizi jako příležitost k nápravě nespravedlností v globální ekonomice. Vybídl je také, aby odložili podle něj perverzní logiku doktríny jaderného odstrašování. Sílící izolacionistické odpovědi na problémy světa podle papeže nesmějí získat převahu.

  • Belgická vláda čelí za uvolnění restrikcí kritice expertů

    Zkrácení karantény na týden, zmírnění povinnosti nosit roušky všude nebo zrušení zákazu cest do zahraničí patří k sérii uvolnění restrikcí, s níž v nové strategii boje s koronavirem přišla tento týden belgická vláda. Zatímco mnoho Belgičanů úpravy usnadňující praktický život vítá, řada epidemiologů se k nim postavila kriticky. Varují před tím, aby benevolentnější přístup nevedl k opakování situace z jara, kdy se Belgie dostala mezi nejhorší země světa co do počtu úmrtí na obyvatele.

    Počet nových případů nemoci covid-19 v Belgii v posledních týdnech vytrvale stoupá a průměrný denní přírůstek se tento týden dostal přes 1500. Belgičtí epidemiologové se obávají, že přístup vlády by mohl přispět k tomu, že šíření nákazy ještě zrychlí.

  • Kvůli koronaviru uvázlo na moři přes 300 tisíc námořníků

    Kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru uvázlo na moři přes 300 000 námořníků obchodních lodí. Jejich střídaní a návrat domů zkomplikovaly uzavřené hranice a omezený počet letů, informovala dnes agentura AP.

    „Dostali jsme velmi limitované informace a bylo čím dál obtížnější získat životně důležité zásoby a technickou podporu. Státy měnily nařízení na denní, ne-li hodinové bázi,“ uvedl kapitán Hedi Marzougui na setkání se zástupci rejdařských společností a představiteli vlád, které se konalo na okraj nynějšího zasedání Valného shromáždění OSN.

  • Výjimka pro pendlery dál platí

  • Německo zařadilo na seznam rizikových oblastí celé Česko

  • Izrael zpřísnil kvůli druhé vlně protikoronavirová opatření

    V Izreli dnes hodinu po poledni místního času začala platit přísná uzávěra omezující pohyb občanů kvůli stoupajícímu počtu případů nákazy covidem-19. Kritici ale premiéra Benjamina Netanjahua obviňují, že zpřísněním protikoronavirových opatření se pokouší potlačit protesty proti způsobu, jakým jeho vláda postupuje při řešení nynější zdravotní a ekonomické krize, uvedla agentura Reuters.

    Netanjahuova vláda se rozhodla ve čtvrtek zpřísnit třítýdenní uzávěru, která byla vyhlášena 18. září. Nová opatření v podstatě nutí Izraelce zůstávat převážně doma; uzavřena je většina podniků a ruší se hromadné modlitby v době nadcházejících významných židovských svátků.

  • Madrid rozšířil oblast s restrikcemi, vláda by zavřela celé město

    Španělská metropole Madrid dnes rozšířila dosavadní částečnou uzávěru města o dalších osm čtvrtí, čímž počet oblastí s omezeným pohybem obyvatel vystoupal na 45. Oznámil to dnes Antonio Zapatero, který vede tým odpovídající za řešení epidemie v hlavním městě. Španělská vláda doporučila uzavřít celé město, uvedla agentura DPA. V oblasti s restrikcemi pohybu se po dnešku bude nacházet přes milion obyvatel. Opatření se vztahuje na oblasti, kde bylo v uplynulých 14 dnech zaznamenáno více než 1 000 nově nakažených na 100 000 obyvatel. Pro srovnání: v Česku je toto číslo 229, v Německu pouze 13.

    Ministr zdravotnictví ve španělské levicové vládě Salvador Illa na tiskové konferenci vyjádřil s opatřeními nesouhlas. Kabinet doporučil vedení metropole, aby uzavřelo veškeré oblasti s více než 500 nakaženými na 100 000 lidí za uplynulých 14 dnů. V praxi by to znamenalo dát do karantény celou metropoli se 3,3 milionu obyvatel. Tuto radu ovšem vedení Madridu, kde mají převahu konzervativci, patrně nevyslyší. Vůdkyně madridského regionu Isabel Díazová Ayusová uzávěru celé metropolitní oblasti se 6,6 milionu obyvatel označila kvůli hospodářským dopadům až za „poslední možnost“.

  • V Rakousku přibylo 684 nakažených, Dolní Rakousy zpřísňují

    V Rakousku za poslední den přibylo 684 případů nákazy koronavirem, což odpovídá průměru za poslední týden. Výrazně ubylo hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19: ze 463 ve čtvrtek na dnešních 411. Spolková země Dolní Rakousy, která hraničí s Českem, dnes ohlásila zpřísnění restrikcí, informovala agentura APA. Úřady za posledních 24 hodin provedly 20 409 testů, poprvé tak překonaly hranici 20 000.

    Hejtmanka Johanna Miklová-Leitnerová ohlásila zpřísnění opatření proti šíření nákazy. Platit mají od 1. října v okresech, které se na koronavirovém semaforu ocitnou v oranžové nebo červené barvě. Restrikce se budou týkat zejména sportovních a jiných společenských akcí. V „oranžových“ a „červených“ okresech se sportovní zápasy – s výjimkou první fotbalové ligy – budou moci odehrávat pouze bez diváků. Kapacita sedících diváků na společenských akcích nebude smět přesáhnout 250 lidí ve vnitřních prostorách a 1 000 ve venkovních. Restaurace budou muset vytvářet seznamy hostů, aby šlo případné šíření nákazy snáze trasovat. V „červených“ okresech budou muset podniky zavírat ve 22:00, v „oranžových“ smějí mít otevřeno do jedné hodiny po půlnoci.

  • Studie: 80 procent Britů nedodržuje izolaci u příznaků covidu-19

    Více než 80 procent obyvatel Británie nedodržuje zásady izolace, pokud u sebe objeví příznaky onemocnění covid-19 nebo byli v kontaktu s někým, u koho se koronavirus potvrdil. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na studii vědců z univerzity King's College London.

    Průzkum například zjistil, že pouze 18,2 procenta lidí, kteří u sebe vypozorovali symptomy covidu-19 v posledních sedmi dnech, neopustilo domov. Jen 11,9 procenta lidí si přitom vyžádalo test. A pouze 10,9 procenta lidí, kterým pracovníci státního zdravotnického systému (NHS) nařídili po blízkém kontaktu s nakaženým člověkem izolaci, tak činilo po celých čtrnáct dní.

  • V Marseille se konal protest proti uzavření barů a restaurací

    Několik stovek lidí přišlo dnes demonstrovat před budovu obchodního soudu ve francouzském přístavu Marseille kvůli vládnímu nařízení o uzavření barů a restaurací. Vláda tak chce zpomalit šíření koronaviru – ve čtvrtek měla země rekordních více než 16 000 nově nakažených. V Marseille se mají od soboty na dva týdny zavřít bary a restaurace a ve městě a okolí vláda vyhlásila v souvislosti se šířením viru nejvyšší pohotovost. Podle obyvatel i místních úřadů je ale opatření nepřiměřené riziku a poškodí ekonomiku.

    „Jsme naprosto zoufalí. Když nám nařizují zavřít, ponižují nás. Trestají nejen majitele restaurací, ale vyvolávají širší krizi i pro ostatní – dodavatele, organizátory akcí, pořadatele diskoték. Čekají snad, že budeme umírat v tichosti?“ citovala agentura Reuters účastníka protestu a majitele jednoho z postižených podniků Bernarda Martyho. K soudní budově přišli lidé s nápisy „Zachraňte bary a restaurace“ a mezi účastníky bylo i několik poslanců. Šéf regionální rady Renaud Muselier řekl, že se úřad obrátí na soud s požadavkem o odklad nařízení.

  • V Polsku přibylo 1 587 případů koronavirové nákazy

    Polsko za posledních 24 hodin zaznamenalo dalších 1 587 nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Za uplynulý den přibylo rovněž 23 úmrtí s nemocí covid-19, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Celkově již úřady v zemi zhruba s 38 miliony obyvatel evidují 84 396 infikovaných virem SARS-CoV-2 a 2 392 úmrtí s covidem-19. Na 66 740 osob se dosud uzdravilo.

    Aktuální denní bilance je nejvyšší od počátku epidemie v Polsku, přičemž teprve potřetí překonal počet nakažených hranici jednoho tisíce. Poprvé hlásila Varšava přes tisíc případů v sobotu. Nejvíce nových případů se potvrdilo v Mazovském vojvodství, v němž leží hlavní město Varšava. Malopolské vojvodství na hranicích se Slovenskem je z hlediska počtu nově nakažených na druhém a severozápadní Kujavsko-pomořské vojvodství na třetím místě.

  • Slovensko má nový rekord nakažených, premiér chce opatření

    Slovensko ve čtvrtek třetí den v řadě zaznamenalo nový rekord potvrzených nových případů nákazy koronavirem. Podle premiéra Igora Matoviče přibylo 419 infikovaných, poprvé tak v zemi s téměř 5,5 milionu obyvatel denní hlášený přírůstek přesáhl hranici 400 nakažených. Matovič naznačil zpřísnění stávajících karanténních omezení. „Nerozvážnost, lehkovážnost a egoismus zvítězily. Neustálé útoky, zpochybňování nebezpečnosti covidu-19, teatrální ignorování opatření, vysmívání se těm, kteří je dodržují, přinesly své výsledky. Výsledky boje za svobodu, který nyní svobodu vezme všem,“ napsal dnes Matovič na sociální síti.

    Například proti nošení roušek, které je na Slovensku povinné v budovách, vystupuje z parlamentních formací hlavně opoziční krajně pravicová strana Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko. Média v srpnu ale upozornila, že sám Matovič neměl na svatební hostině svého stranického kolegy roušku. Právě svatby patří podle hygieniků k rizikovým akcím.

  • Obavy z osudu výjimek mají i pendleři jezdící z Německa do Česka

    Kvůli zhoršující se epidemické situaci v Česku hledí s obavami na karanténní opatření nejen čeští pendleři pracující v Německu, ale také lidé, kteří za prací jezdí každý den opačným směrem, tedy z Německa do Česka. Takových pendlerů je sice výrazně méně, ale restrikce na ně doléhají možná ještě tíživěji, jak v rozhovoru s ČTK řekla Ivana, která ze saského Budyšína (Bautzenu) rok a půl dojíždí pracovat do nemocnice v severočeském Rumburku.

    „Bojím se toho. Jsme každý den na internetu a hledáme, co je nového v Německu,“ řekla Ivana o stále nejistém výhledu výjimek, které v Německu pro pendlery mířící z rizikových oblastí v zahraničí platí. Rumburk je součástí Ústeckého kraje, který spolu s Moravskoslezským krajem zůstal jediným, jež Německo ještě nepovažuje za rizikovou oblast. Pokud by Berlín situaci s Ústeckým krajem přehodnotil, znamenalo by to možné komplikace i pro Ivanu.

Reklama

Hlavní zprávy