Hlavní obsah

„Spíš onemocní sportovci.“ Na zápasech se počítá s tisícihlavými davy

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový stadion v Olomouci před utkáním Ligy národů. Zápasy pod hlavičkou UEFA se musí hrát před zavřenými hledišti, v tuzemské nejvyšší soutěži smí diváci stále zaplnit polovinu kapacity.

Reklama

Vysoká čísla nakažených vedou vládní i další orgány ke zpřísňování řady hygienických opatření v zemi. Stávající restriktivní pokyny spojené s návštěvností sportovních akcí se ale nemění a ani v Praze zatím nejsou úpravy v plánu.

Článek

Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy, nepočítá s tím, že by se omezení měla nyní prohlubovat. „Většinou nám onemocní sportovci, ne diváci,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Hokejová extraliga má odstartovat až za týden, tedy 17. září. Fotbalová liga pokračuje po reprezentační pauze opět od pátku 11. září. V Praze, kde jsou v těchto dnech evidovány velké počty nakažených, se o víkendu hraje jedno prvoligové utkání, a to ve vršovickém Ďolíčku, kde budou Pardubice hostit tým Slavie. Pardubický stadion totiž neodpovídá regulím nejvyšší soutěže, a tak si Východočeši na domácí zápasy půjčují právě stadion Bohemians.

Největší fotbalovou návštěvu tohoto kola lze ale asi očekávat v Plzni, na nedělním utkání s Mladou Boleslaví. „Počítáme s tím, že na stadion smíme pustit něco přes 6000 osob,“ říká Václav Hanzlík, mluvčí Viktorie Plzeň.

Například na Spartě by se mělo hrát 20. září utkání proti Zlínu. „A při stávajících opatřeních a nastaveních vycházíme z toho, že budeme moci uvítat kolem 8000 diváků,“ říká Ondřej Kasík, mluvčí fotbalové Sparty.

Na domácí utkání Slavie by na její stadion mohlo za stávajících podmínek přijít podle Michala Býčka, mluvčího klubu, celkem 10 185 diváků.

Pro fotbal a další sportovní události na otevřených stadionech jsou aktuálně platná limitující opatření Ministerstva zdravotnictví nastavena tak, že na stadion smí, zjednodušeně řečeno, 1000 osob + polovina zbývající kapacity.

Platí omezení, že do každého odděleného sektoru s vlastním vchodem a hygienickým zařízením smí nejvýše 1000 lidí. Pro lední hokej a další sporty provozované v uzavřených halách platí poloviční kvóta 500 osob na sektor.

A zatím se nezdá, že by se na tomto nastavení mělo něco měnit. „Nemám takové signály,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. „Jsme tomu samozřejmě rádi a pevně věříme, že se situace ohledně šíření viru opět zlepší a nebude zapotřebí nyní platná opatření zase zpřísňovat.“

Kluby už v průběhu tohoto roku, kdy se na jaře musela hlediště prakticky úplně vyprázdnit, nasčítaly vysoké ztráty oproti původním rozpočtům. Jak fotbalu, tak hokeji a dalším profesionálním klubům by je měl pomoci řešit nový dotační program COVID Sport 2, který by mělo pro oblast profesionálního sportu vypsat Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Co se týče dalších hygienických omezení, žádné úpravy směrem ke sportu se zatím nechystají ani ve virem silně zasažené Praze. „Žádná nová opatření v plánu nemáme,“ říká Zdeňka Jágrová, ředitelka pražské hygienické stanice.

„Ministerstvo zdravotnictví na přelomu srpna a září vydalo mimořádné opatření, které se vztahovalo na sportovní aktivity. Nám většinou onemocní hráči, neonemocní diváci. U sportovců dochází k těsnému kontaktu. A jak mají vyšší tepovou frekvenci a víc se potí a tak dále, tak dochází snáze k přenosu infekce mezi hráči. Platí to pro florbal, kopanou i hokej. A přestože jsou hokejisté oblečeni víc než sportovci v jiných odvětvích, je u nich přenos viru vyšší než při jiných běžných aktivitách,“ dodala hygienička Jágrová, která však není v žádném příbuzenském vztahu s hokejovou superstar.

Fanoušci by na tribunách neměli sedět natěsnaní blízko u sebe, měli by si držet odstupy od ostatních. A Jágrová jim doporučuje užívání roušek. „V těchto případech bych roušku samozřejmě používala také, byť to není budova. Ale je tam větší počet lidí - a nikdy nevíte…“

Jágrová si pomůže i příkladem: „Ve středu například z 216 nových případů bylo 68 lidí ve věkové kategorii 20-29 let. A 46 pak ve věkovém rozmezí 30-39 let. Takže to jsou nejvíce postižené věkové skupiny - mladí, kteří právě všude chodí, i na sportovní aktivity a sami se jich účastní. Ti by si to měli sami vyhodnotit.“

Co se týče návštěvy na zápasech fotbalové ligy, zavedlo tento týden novou zpřesňující úpravu vedení Ligové fotbalové asociace. Až dosud se ve většině případů plnily stadiony jen domácími fanoušky, jen na některých místech, například v Jablonci, byli vstřícní i tomu, že mohli dorazit též příznivci hostí.

„Nově musí každý pořádající klub vyčlenit jeden sektor a nejméně pět procent z aktuálně povolené kapacity stadionu pro příznivce hostí,“ říká Dušan Svoboda. „Přijde nám to tak fér.“

Třeba Spartě či Slavii ubere tato úprava několik set míst z jejich předchozích úvah o tom, kolik lidí na stadion vpustí. Například na Spartě mají speciální sektor pro hosty s plnou kapacitou 1000 lidí. Naplnit ho mohou z poloviny, reálně se počítá s distribucí nejvýše 400 lístků do něj.

Na stadion se ale kvůli této nové kvótě pro hosty nedostane 1000 příznivců Sparty. Na Slavii je to podobné.

„Sice se teď méně sparťanů a slávistů dostane na jejich domácí stadiony. Ale zato jejich fanoušci hodně stáli o to, aby mohli své fotbalisty podpořit i na zápasech venku. A to jim tahle nová úprava umožňuje,“ vysvětluje Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Reklama

Doporučované