Hlavní obsah

Virus v kabině Karviné může zrušit sestup a přinést ligu v 17 týmech

Foto: Profimedia.cz

Na fotbalový stadion v Karviné zavítal covid-19.

Reklama

V kabině fotbalového klubu MFK Karviná se objevily případy nákazy virem covid-19. Dohrání skupiny o udržení ve fotbalové Fortuna lize je velmi vážně ohroženo.

Článek

Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, potvrdil, že se k němu dostala informace o pozitivně testovaných osobách v klubu MFK Karviná.

„Vzhledem k dalšímu postupu probíhajícího hygienického šetření byla proto na neurčito odložena všechna tři utkání skupiny o záchranu, která bylo naplánována na tuto sobotu,“ uvádí se v odpoledním prohlášení LFA.

„Nebude se hrát nejen ve Zlíně, kam měla přijet právě Karviná, ale z důvodu zachování regulérnosti soutěže jsou na neurčito odloženy také zápasy Opava–Olomouc i Příbram–Teplice. Zbývající duely o nadcházejícím víkendu ohroženy nejsou a zápasy skupiny o titul stejně jako první finále skupiny o Evropu se uskuteční ve svých stanovených termínech,“ dodává Štěpán Hanuš, mluvčí LFA.

Dodal, že vedení ligy bude v součinnosti s karvinským klubem hledat řešení kompletního dohrání soutěžního ročníku, což i nadále zůstává hlavním cílem vedení soutěže. O dalších krocích bude LFA i klub informovat až ve chvíli, kdy bude znám další výsledek šetření příslušné hygienické stanice.

Ve čtvrtek v podvečer informovala Krajská hygienická stanice, že na Covid-19 jsou pozitivní tři hráči Karviné a jeden pracovník klubu.

Znamená to, že celý tým jde do čtrnáctidenní karantény.

Jak Dušan Svoboda předestřel už dopoledne: „Pokud by na klub byla uvalena dvoutýdenní karanténa, už by to bylo směrem k dohrání soutěže řešitelné jen velmi obtížně.“

Ve skupině je podle rozpisu zapotřebí odehrát ještě dvě kola. A pak případnou baráž. Ligový ročník nelze hrát donekonečna. Nový začíná už kolem 20. srpna. A kluby potřebují čas alespoň na krátkou dovolenou a hlavně přípravu.

Pokud by kvůli „případu Karviná“ zůstala prvoligová soutěž nedohrána, mělo by to zásadní sportovně-technické následky.

Pražská Slavia by o titul přijít neměla, v květnu inovované řády totiž ustanovují, že pokud bude dohrána skupina o titul, určení mistra by to nijak narušit nemělo.

Jiné by to bylo s otázkou sestupu a postupu.

Pokud by skupina o udržení zůstala nedohrána, neměla by se konat ani baráž. A z první ligy by neměl nikdo sestupovat.

Naopak postoupit by měl vítěz druhé nejvyšší soutěže. V její průběžné tabulce vedou Pardubice o bod před Zbrojovkou Brno, přičemž Pardubicím zbývá sehrát čtyři utkání, Zbrojovce tři.

To by znamenalo rozšíření prvoligové soutěže v ročníku 2020/21 na 17 účastníků. V každém kole by tak měl vždy jeden z týmů volný los.

V zákulisí už se začalo spekulovat o variantě rozšířit v takovém případě ligu rovnou o dva druholigové celky a hrát raději v 18 týmech. Kdyby k tomu došlo, znamenalo by to pravděpodobně změnu systému soutěže, a to zrušení nadstavby a dvoukolový systém na 34 kol.

Je pravděpodobné, že bude brzy svoláno ligové shromáždění všech 32 klubů. Na něm by se mělo projednat, jak se celá situace vyřeší.

Reklama

Související témata:

Doporučované