Hlavní obsah

Virus vyhnal lidi z kanceláří. Zakladatel Zoomu díky němu zbohatl

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vítěz krize? Jestli by se o nějaké firmě dalo uvažovat, byla by to dost možná platforma Zoom.

Článek

Poskytovatel videohovorů Zoom zveřejnil výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí. Jde o firmu, které dopady koronaviru přihrály doslova snový růst zisku.

Firma uvedla, že se meziročně zvýšil z 5,5 milionu na téměř 186 milionů dolarů (4,1 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 355 procent, takže obě čísla překonala odhady analytiků. Díky tomu, že se jí daří převádět bezplatné uživatelské účty na placené, zvýšila letošní odhad tržeb o více než 30 procent.

Tržby se ve druhém čtvrtletí vyšplhaly na 663,5 milionu dolarů (14,5 miliardy Kč) ze 146 milionů dolarů ve stejném období loni.

Videokonferenční služby, které se kdysi používaly hlavně jako technologická náhrada osobních schůzek, se letos staly důležitou součástí každodenního života. Obavy Zoomu, že by razantní nárůst mohl kvůli vyšším nákladům na infrastrukturu znamenat pokles zisku, se ale nepotvrdily.

V nynějším čtvrtletí tak Zoom počítá s tržbami mezi 685 a 690 miliony dolarů, za celý rok je pak odhaduje na téměř 2,4 miliardy dolarů. A to přesto, že předpokládá, že masivní příliv nových uživatelů už pominul a že by mohl přijít o část těch, kteří si v prvním čtvrtletí začali kupovat měsíční předplatné.

Základní služby Zoomu jsou přístupné zdarma. Firmy většinou používají různé formy předplatného, protože potřebují další placené funkce. V současnosti má Zoom 370 000 platících zákazníků, o 304 000 více než ve stejném období loni. V uplynulém kvartálu jich přibylo 105 000.

Větší společnosti volí zpravidla roční předplatné, soukromé osoby a menší firmy s méně než deseti zaměstnanci upřednostňují měsíční předplatné, uvedla agentura DPA.

Cena akcií Zoomu se letos už téměř zečtyřnásobila. Po pondělním oznámení hospodářských výsledků akcie vystoupaly na rekord a po uzavření burzy přidaly v elektronickém obchodování dalších 23 procent. Podnik tak má hodnotu více než 110 miliard dolarů.

Jen pár hodin poté, co byly výsledky druhého čtvrtletí zveřejněny, se díky růstu akcií o 26 procent na 410 dolarů za kus majetek šéfa služby Erica Yuana podle agentury Bloomberg zvětšil na celých 4,2 miliardy dolarů.

A pokud bude explozivní růst pokračovat, mohl by Yuan při případném prodeji získat až 20 miliard dolarů.

Ve světě technologií jde o vůbec jedno z nejúspěšnějších období. Vždyť nejbohatší muž planety Jeff Bezos jen za jediný úspěšný červencový den získal 13 miliard dolarů. Vizionář Elon Musk, šéf Tesly, zase v minulém měsíci rozhojnil v jediném dni hodnotu svého podílu v automobilce o osm miliard dolarů.

O úspěchu svědčí i výsledky americké burzy a akciových indexů, včetně toho technologického NASDAQ, který v posledních týdnech pokořuje své historické rekordy.

Reklama

Doporučované