Hlavní obsah

Virus z nočního klubu se šíří dál. Pili drinky jedním brčkem, říká hygienička

Foto: Profimedia.cz

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se připravují nová opatření proti šíření koronaviru. Počet nakažených se kvůli nákaze v klubu Techtle Mechtle zvyšuje.

Reklama

Počty nakažených z pražského klubu Techtle Mechtle stoupají. Návštěvníci noční párty postupně nakazili i lidi, kteří v baru vůbec nebyli, uvedla šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

Článek

„Už se nejedná jen o lidi, kteří by byli pouze v tom klubu, jsou to kontakty těch kontaktů, protože jsou to mladí lidé, kteří se setkávají s hodně lidmi. Ještě před tím, než byli osloveni, se chovali zcela bez jakýchkoliv omezení,“ shrnuje situaci Jágrová.

„Dneska jsme zhruba na 92 případech, ale přesně to nedokážu říct,“ doplnila Jágrová číslo nakažených, které postupně stále stoupá.

Podle Jágrové se pak v Praze připravují nová opatření, která by měla šíření koronaviru zabránit.

„Určitě připravujeme s magistrátem nějaká nová opatření. Včera jsme měli jednání, které se jich týkalo, šlo právě o nošení roušek. V MHD ale jejich nošení rozšiřovat nebudeme, zůstanou povinné jen v metru. Důvodem je současná klimatická situace, která toto neumožňuje. Všechny dopravní prostředky nemají klimatizaci,“ řekla Jágrová pro Seznam Zprávy.

Samotné stopování kontaktů z nočního klubu pak probíhá tím stylem, že pokud zjistí pozitivní případ, volají dotyčnému a žádají od něj kontakt na všechny osoby, se kterými přišel do styku. „Někdy jim to trvá, než dají dohromady všechny telefonní kontakty,“ přiznává Jágrová.

„Ten klub je naštěstí ojedinělé ohnisko. My předpokládáme, že do týdne vychytáme všechny případy a budeme je mít v izolaci. Samozřejmě v Praze infekce poběží dál, je tu stále mezi námi,“ upozorňuje Jágrová.

Roušky, navzdory tomu, že je nyní hygienici nechtějí vrátit do celé MHD, se podle hygieničky vrátí nejpozději na podzim. Počítá se však se situací, že by byly nařízeny do obchodů od určité velikosti prodejní plochy. Vše bude jasnější v pátek.

Pokud se situace do pátku nezlepší, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rozhodne o nových plošných opatřeních nejen pro Prahu, ale pro celou republiku.

V souvislosti s událostmi ve zmíněném nočním klubem upozorňuje Zdeňka Jágrová na mimořádné opatření, které nařizuje nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. V klubu bylo podle ní hostů více, roušky neměli a pili drinky jedním brčkem, řekla ve čtvrtek Radiožurnálu Jágrová.

Reklama

Související témata:

Doporučované