Hlavní obsah

Víte, co je šráček, koutňák nebo hambálek? Zjistit to můžete na výstavě pod Betlémskou kaplí

Jak to vypadá na výstavě betlémů?Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Tradiční výstava betlémů pod Betlémskou kaplí v Praze oslaví za dva roky čtvrté kulatiny. A i letos nabízí jedinečnou podívanou na nespočet betlémů i jiných vánočních dekorací.

Článek

Jak se kdysi vařilo a svítilo. To je tématem letošní výstavy betlémů pod Betlémskou kaplí v Praze. Ta zaznamenává způsob vaření od prastaré historie do časů nedávno minulých. Zároveň organizátoři návštěvníkům předvádějí přípravu některých starých vánočních pokrmů, jako jsou kuba, muzika, pučálka či hubník. Mimo to na výstavě uvidíte i různé nástroje k rozdělávání ohně, které lidé v minulosti používali.

Výstava se, jako každoročně, však zaměřuje především na betlémy. A to nikoliv historické, jejich autory jsou současní umělci. Setkat se můžete s tradičními dřevěnými, ale i s plstěnými nebo betlémy z perníkového těsta. Ne všechny zobrazují biblické postavy tradičním způsobem. Ve skautském betlému jsou k vidění místo tří králů indiáni a v betlému plném známých osobností zase Michelangelo s Davidem, Werich a Voskovec, Božena Němcová nebo Vlasta Burian.

Čas zavítat na místo plné kouzelné vánoční atmosféry mají návštěvníci až do druhého ledna.

Přibrat o Vánocích je normální. Nehubněte od prvního. Výživová odbornice radí, jak neprojíst svátky.

Reklama

Související témata:

Doporučované