Hlavní obsah

Víte, co nejdříve hledají mladí ve svém prvním bytě? Půda ani sklep to nejsou

Ilustrační foto.

Reklama

Na vybavení prvního bydlení potřebují dnešní mladí lidé v průměru 270 tisíc korun. Sklep, nebo dílna už jim mnoho neříkají.

Článek

„A mohla bych vidět ještě půdičku?“ Legendární věta ze stejně proslulého filmu dokládá, jak výrazně se změnil pohled lidí na bydlení od roku 1978, kdy byl snímek Kulový blesk natočen.

Půda (nebo sklep či dílna) patří mezi příslušenství k bytu, které dnes už zajímá málokoho. Klíčové parametry dneška se jmenují wi-fi, počítač, případně automobil.

Zjistila to agentura NMS Market Research v rámci průzkumu, který vypracovala pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Zjišťovala, jaké představy mají mladí lidé do 36 let o bydlení.

Oproti starším generacím se dnešní dvacátníci a třicátníci obejdou bez sklepa, zatímco bez bezdrátového internetu ani ránu.

Anketa

Jak bydlíte?
Vlastní bydlení (byt, dům)
65,8 %
V nájmu a platím nájemné
27,9 %
U příbuzných nebo známých, neplatím nájemné
6,3 %
Celkem hlasovalo 29896 čtenářů.

„Mladí chtějí být ve své domácnosti stále online, ale v tom se nijak výrazně neliší od starších lidí. V našem průzkumu totiž počítač a WiFi považuje za nezbytnost devět z deseti dotázaných napříč generacemi, a to i ve věkové kategorii nad 56 let,“ uvedla Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Z elektroniky je nejvíce na ústupu televize. Zatímco v nejstarší věkové kategorii ji doma potřebuje 90 % dotázaných, mezi nejmladšími je to už jen 59 % lidí.

Klesá zájem o další věci, které pro předchozí generace znamenalo mít perfektně vybavený byt. Třeba kuchyňský robot.

Se svými rodiči a prarodiči mají dnešní dvacátníci a třicátníci shodnou představu o tom, že zahrada, balkon nebo terasa výrazně zvyšují atraktivitu bytu.

A na kolik podle mladých přijde vybavení první domácnosti? Čtvrtina by si vystačila s naspořenou částkou do 100 000 Kč, v průměru ale odhadují sumu podstatně vyšší, a to 270 000 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované