Hlavní obsah

Vítejte v brexitu! Nizozemci zabavují Britům sendviče se šunkou a sýrem

Foto: Profimedia.cz

Sendviče se sýrem nebo slaninou si už Britové do Evropy nepřivezou.

Reklama

Od prvního ledna 2021 se na území Evropské unie nesmí dovážet některé potraviny, zejména maso, ovoce, zelenina či ryby. Třeba nizozemští celníci jsou nekompromisní a nová pravidla pečlivě dodržují.

Článek

Nizozemská televize odvysílala reportáž, v níž tamní celníci zabavují britským řidičům kamionů, kteří přijíždějí trajektem, sendviče se šunkou. Zatímco obchod s potravinami mezi Evropskou unií a Británií pokračuje, osobní dovoz masných a mléčných výrobků je od začátku roku zakázán.

Celníci ve svítivě žlutých vestách v záznamu řidičům vysvětlují, že řada potravin se už do Evropy dovážet nesmí.

Zmatenému řidiči s několika sendviči zabalenými v alobalu, který se zeptal, jestli by mohl odevzdat maso a nechat si jen chléb, odpověděl jeden celník: „Ne, všechno bude zabaveno. Vítejte v brexitu, pane, je mi líto,“ citoval ho list The Guardian.

Brity už na zákaz platící od Nového roku upozornilo i ministerstvo životního prostředí, výživy a venkova. Cestovatelé by měli výrobky, které je zakázané převážet, „použít či zkonzumovat na hranici nebo před ní“. V pokynech úřadu vůči řidičům jsou výslovně zmíněny i šunkové a sýrové sendviče.

Evropská komise tvrdí, že zákaz je nezbytný, protože maso a mléčné výrobky mohou obsahovat patogeny způsobující zvířecí nemoci, jako je slintavka a kulhavka nebo mor prasat, a „nadále představují skutečnou hrozbu pro zdraví zvířat v celé Unii“.

Nizozemské celní orgány také zveřejnily fotografii potravin od snídaňových cereálií až po pomeranče, které úředníci zabavili v terminálu trajektů. „Od 1. ledna si nemůžete jen tak přivézt jídlo z Velké Británie,“ vzkazují.

Celní služba dodává, že svým varováním předchází plýtvání potravinami a snaží se o zrychlení celních kontrol. Jakou si tedy mají britští řidiči kamionů brát přes hranice svačinu, už neupřesnila. Vzhledem k tomu, že se zákaz vztahuje na všechny výrobky živočišného původu, budou muset cestující zřejmě přejít na svačiny veganské.

Reklama

Doporučované