Hlavní obsah

Vítejte v budoucím středu EU. Po brexitu jím má být vesnice tak malá, že nemá ani starostu

Podívejte se na vesnici, která bude v případě odchodu Velké Británie z EU geografickým středem Unie.Video: Jana Lipská, Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

S odchodem Spojeného království nás čeká mnoho změn v diplomatických či ekonomických vztazích mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Pokud Británie přestane být součástí EU, změní se i geografie organizace.

Článek

Rozloha EU se po odchodu ostrovního království zmenší o necelých 244 tisíc kilometrů čtverečních. Nový obrys na mapě, který Spojené království vynechá, bude mít oproti tomu dosavadnímu i jiný geografický střed – vesnici Gadheim v Německu.

Vesnice leží mezi Frankfurtem nad Mohanem a Norimberkem, asi 80 kilometrů na jihovýchod od stávajícího geografického středu EU – vesnice Westerngrund. Pro vesničku tak malou, že nemá vlastního starostu, je určení nového středového bodu zlomovým okamžikem. Na změnu se proto už pečlivě připravuje.

Návštěvníky při příjezdu do vesnice vítá nápis „Budoucí středobod EU“. Vesnice je zatím označena plaketou a vlajkou Evropské unie. Starosta sousedního města, pod které vesnice spadá, se stejně tak jako obyvatelé na změnu připravuje. „Gadheim má samozřejmě důvod oslavovat, ale myslím, že pro Evropu jako takovou to nebude šťastný den, pokud brexit opravdu nastane,“ sdělil starosta reportérům z agentury Reuters.

Starosta i obyvatelé věří, že regionu nebo alespoň vesnici by mohl status geografického středu Unie přinést nové návštěvníky. Podle informací starosty od představitelů vesnice, kde leží současný středobod EU, jejich region navštívili turisté z více než 40 zemí.

Pokud dojde k odchodu Velké Británie z Evropské unie, rozloučí se Westerngrund s titulem evropského středu, kterým se pyšnil od posledního rozšíření EU o Chorvatsko v roce 2013. Podle Francouzského geografického institutu, který nový středový bod vyměřil, se geografický střed i přes drobné změny nepřenesl z Německa od východního rozšíření v roce 2004. Tehdy se EU rožšířila z 15 na 25 států, mezi kterými byla i Česká republika.

Reklama

Související témata:

Doporučované