Hlavní obsah

Vítejte v bytech hrůzy. Moskvané na ně čekali 10 let, jsou horší než ty z Chruščovovy éry

Svět bez obalu z 3. 11. 2019: Nové moskevské byty jsou prý horší než ty, které nechal postavit Nikita Chruščov v 60. letech minulého století.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Obyvatelé moskevského sídliště, kterému se říká Chruščovka a které bylo postaveno v 60. letech v časech Sovětského svazu, čekali 10 let na to, až se budou moct přestěhovat jinam. Teď mnozí zjistili, že nové byty jsou ještě méně vyhovující než ty předchozí.

Článek

Někteří těmto bytům říkají Sobjaninka – po moskevském starostovi Sergeji Sobjaninovi. Noví obyvatelé sem byli přestěhování ještě před tím, než stavbu zkontrolovali hasiči. A nestačili se divit. Zjistili například, že dráty, které vedou do stropních žárovek, jsou přístupné jen tehdy, pokud si sousedé nad nimi odstraní celou podlahu.

Držáky na ručníky kdosi nechal přimontovat rovnou pod sprchy. Záhy se ukázalo, že nejde o držáky, ale o trubky patřící ke kohoutkům na vodu.

Okna jdou otevřít, ale zavřít už ne. K tomu tu různě odpadává omítka, trčí dráty, netěsní rozvody vody, takže už bylo několik bytů vytopeno.

Ale především: nájemníci se bojí, že pokud by v objektu začalo hořet, tak tu prostě uhoří. „Úředník z ruského ministerstva pro mimořádné události sem přišel a ptal se na povolení k rozsvícení… Pak cigaretou zkoušel požární senzor. Byl přesvědčený, že funguje, ale nefungovalo nic,“ ukázali jedni z nájemníkům reportérům Rádia Svobodná Evropa.

Ruskou ruletou je vydat se na cestu výtahem. „Už jsem v něm dvakrát uvízl. Jel jsem výtahem dvakrát dolů jako teď a uvízl jsem v něm,“ popisuje další z obyvatel. „Inspekční tým z městského úřadu včetně zaměstnanců městského majetkového oddělení, který sem přijel, uvízl ve výtahu. Zůstali v něm hodinu. Ven je museli dostat záchranáři."

„Dřez? Jaký dřez? Víte, i v domech v Chruščovce byl dřez větší. Moje koupelna v Chruščovce byla mnohem lepší a toaleta byla asi tak stejně velká. To znamená, že se po šedesáti letech staví byty v naší zemi stále podle stejných standardů jako za Chruščovovy éry,“ posteskla si další z obyvatelek domu.

Jak se k problémům postavila stavební firma?

A jak se bydlelo v Moskvě v éře Sovětského svazu?

Podívat se můžete v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli ve 22:20.

Archiv pořadu naleznete zde.

Reklama

Doporučované