Hlavní obsah

Vítejte v továrně budoucnosti, kde stroje vyrábí stroje

Podívejte se, jak to vypadá a jak to funguje v „továrně budoucnosti“.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Továrna, která jde vstříc budoucnosti. Vyrábí unikátní 3D tiskárny s minimem zaměstnanců.

Článek

Přes čtyřicet velkých obráběcích strojů a k nim jen osm pracovníků – čtyři z nich je programují, další čtyři se starají o to, aby stroje měly pořád dost materiálu. Navíc, co se v jedné hale vyrobí, ve druhé se použije pro výrobu dalších přístrojů.

Firmy Renishaw vyrábí ve Walesu 3D tiskárny pro průmyslové použití. Většinu součástek, které pro jejich sestavení potřebuje, si dělá sama. S využitím minima lidí.

Zaměstnanci se pak můžou soustředit na méně repetitivní činnost a práci s přidanou hodnotou. Čísla ukazují, že přesně v tom leží budoucnost.

Ve státech s vysokou mírou automatizace výroby je totiž dlouhodobě nejmíň lidí bez práce.

„Ty ekonomiky jsou nesmírně produktivní. A tím jak jsou produktivní, získávají víc zakázek. Jsou úspěšnější i globálně. To jim pak umožňuje zaměstnat více lidí,“ říká Vítězslav Lukáš, ředitel ABB Robotika, firmy, která pracovní roboty vyrábí. O tom, jestli někdy stroje vytlačí lidi z práce, jsme si povídali v ekonomickém magazínu Hi-Tech Byznys. Podívejte se na něj tady:

Hi-Tech Byznys Pavla Cypricha tentokrát na téma naší robotické a datové budoucnosti.Video: Seznam Zprávy

Ale zpátky do Renishaw. V halách po automobilce, kterou před lety přiškrtil hospodářský propad, tu pár desítek zaměstnanců vyrábí unikátní stroje – 3D tiskárny za desítky milionů korun, které tisknou z kovů.

Takový tisk se používá v odvětvích, kde je potřeba vyrábět nestandardní tvary součástek, testovat jejich pevnost nebo tam, kde nejsou potřeba série po desítkách kusů.

Typickou ukázkou využití je třeba zdravotnictví. Tiskárny umí ze vzácných kovů vytvořit náhrady kostí nebo třeba lebky přesně podle potřeb pacienta. Poškozené místo se nejdřív naskenuje, model se pak dotvoří v počítači a následně vytiskne.

Na to, jak takové náhrady vypadají, kde všude se podobný 3D tisk využije nebo jak taková tiskárna vypadá, se podívejte v reportáži nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované