Hlavní obsah

„Vítejte ve zdravé demokracii.“ S velvyslancem USA o protivládních protestech v Česku a otevřené společnosti

Dvě minuty z Výzvy se Stephenem Kingem: O protivládních demonstracích a zdravé demokracii.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Protesty proti premiéru Babišovi a za nezávislost justice z posledních týdnů jsou podle velvyslance Spojených států důkazem fungující svobodné společnosti. Stephen King ve Výzvě také oceňuje, že vláda podle něj hájí české zájmy.

Článek

„Vždy, když jdu okolo Bílého domu, tak tam probíhá nějaká demonstrace. Není to sto tisíc lidí, ale jsou tam. To pokládám za znak velmi zdravé, silné demokratické společnosti, když mohou lidé vyjít do ulic a říct svůj názor,“ komentuje ambasador USA v Praze demonstrace, které v posledních týdnech pořádá spolek Milion chvilek.

V tomto duchu informuje o tuzemském dění i americké ministerstvo zahraničí, kterému posílá do Washingtonu zprávy, a stejně mluví i při setkávání s českými politiky.

Celý pořad Výzva s velvyslancem Stephenem Kingem:

Existují dvě tváře Miloše Zemana. Tu soukromou si užívám, říká americký velvyslanec King.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Stephen King je v Česku déle než rok a půl a na rozdíl od svého předchůdce Andrewa Schapira má velmi dobrý vztah s prezidentem Milošem Zemanem, o kterém říká, že mezi nimi zafungovala „osobní chemie“.

Ve Výzvě také vysvětluje, proč vůbec neváhal nad Českou republikou, když mu byl nabídnutý velvyslanecký post. Komentuje i strategickou důležitost střední Evropy a ČR pro současnou administrativu prezidenta Trumpa a asertivní politiku Ruska.

Podívejte se na celý pořad Výzva s velvyslancem Stephenem Kingem.

Reklama

Doporučované