Hlavní obsah

Vítěz doby covidové míří na pražskou burzu. Pilulka.cz nabídne až pětinu firmy

Rozhovor s Petrem Kasou, spoluzakladatelem Pilulky.cz.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Hlad drobných investorů po nových akciích z kurzového lístku pražské burzy může brzy nasytit jeden z lídrů e-commerce v Česku, společnost Pilulka.cz. Její spoluzakladatel Petr Kasa byl hostem burzovního studia Seznam Zpráv.

Článek

Pilulka.cz hodlá v říjnu letošního roku, po schválení prospektu ČNB, vstoupit na trh START pražské burzy, který je určen pro menší a střední české firmy. Nabídne přibližně 15 až 20 procent společnosti, za které by ráda získala 150 až 200 milionů korun. Jestli se představa stávajících akcionářů naplní, tak by tržní hodnota společnosti mohla dosáhnout jedné miliardy korun.

Pilulka.cz

Technologická firma působící v segmentu online lékárenství a prodeje zdravotnických služeb. Online prodej kombinuje s prodejem ve 153 lékárnách po celé České republice. V roce 2019 vykázala konsolidované tržby ve výši 1,3 mld. Kč a obsloužila 655 tisíc zákazníků. Na podzim roku 2020 chce nabídnout své akcie drobným investorům na trhu START pražské burzy.

„Cílíme primárně na drobné české investory, kteří jsou ale již zběhlí na kapitálových trzích, ale zároveň je zajímá, co danou akcií skutečně je,“ říká Petr Kasa, který pasuje svoji společnost na růstovou a nepředpokládá, že by měla v nejbližším období vyplácet dividendu.

„Český kapitálový trh v segmentu e-commerce prakticky nefungoval, to se ale příchodem naší společnosti na pražskou burzu změní. V minulosti byly podobné projekty zcela pod palcem privátních fondů a nedostaly se k drobným investorům,“ vysvětluje atraktivitu emise akcií Petr Kasa.

Trh START pražské burzy přilákal od svého vzniku již sedm společností a v létě byla předskokanem silného zájmu o firmy z technologického sektoru společnost eMan, kde zájem investorů převýšil nabízené množství akcií o 111 procent.

„Na trhu START bychom ale dlouho zůstat nechtěli. Míříme do horních pater kurzovního lístku, na hlavní trh. Pilulka má opravdu velký růstový potenciál, když v minulosti rostla o 25 až 35 procent ročně,“ poznamenává její spoluzakladatel.

Společnost Pilulka.cz založil Petr Kasa společně se svým bratrem Martinem v roce 2012 a dodnes jí na denní bázi řídí, což by mělo pokračovat i po vstupu na pražskou burzu. „I když nabídneme část společnosti investorské veřejnosti, tak ji budeme dál řídit a hlavně přizpůsobovat našim zákazníkům. Nejsme jen onlinovou lékárnou, ale primárně technologická společnost, která je zaměřená na vývoj a digitalizaci celého lékárenství,“ přibližuje obchodní model Petr Kasa a dodává, že jeho firma nemá přímou konkurenci.

Petr Kasa

Spoluzakladatel a generální ředitel pilulka.cz. Spolu s bratrem Martinem jsou tvůrci tuzemské e-commerce scény. Společně vybudovali a úspěšně prodali v roce 2010 e-shop Kasa.cz. Působil také na manažerských pozicích ve společnostech Nokia Czech Republic, GSMobile Group.

„V letošním roce se nám extrémně daří, což je ovlivněno tím, že trh e-commerce výrazně akceleroval díky situaci ohledně covidu-19, což ale nebylo něco, co bychom vůbec nečekali, ale přišlo to samozřejmě rychleji. My ale chceme růst ještě rychleji a vstupovat na nové trhy (například Maďarsko, Rumunsko). A na to potřebujeme kapitál. Proto jdeme oslovit se zajímavou nabídkou investory na pražské burze,“ přibližuje investiční plány Pilulky.cz Petr Kasa.

Reklama

Související témata:

Doporučované