Hlavní obsah

Vítěze slovenských voleb chválí Babiš, Okamura i ODS

Foto: Profimedia.cz

Vítěz slovenských voleb hnutí OLaNo a jeho lídr Igor Matovič.

Reklama

Čeští politici většinově přivítali výsledky slovenských parlamentních voleb bez ohledu na politickou příslušnost. Opozice vidí ve vítězství hnutí OLaNO naději, premiér Andrej Babiš pak příklad skvěle vedené kampaně a partnera pro spolupráci.

Článek

„Gratuluji Igoru Matovičovi a hnutí OLaNO k vítězství ve slovenských parlamentních volbách! Skvělá kampaň, díky které si dokázal získat obrovskou důvěru lidí,“ ocenil vítěze voleb český premiér Andrej Babiš. Podle premiéra má Česká republika se Slovenskem vynikající vztahy a Babiš se moc těší na vzájemnou bilaterální spolupráci, i spolupráci ve V4 a EU.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala doufá, že nová vláda povede Slovensko správným směrem. „Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná,“ napsal Fiala na Twitter. Podobně to vidí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Výsledek voleb na Slovensku dává naději a šanci na změnu,“ komentoval lídr lidovců. „Slovenské volby nám také ukázaly, že se liberální alternativa musí jasně a dobře profilovat, aby uspěla, a tuhle lekci si odnášíme i do Česka,“ napsal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Žádné zlo neroste do nebe a Slováci ve volbách učinili rázný krok, aby se ho zbavili,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Méně pozitivně vidí výsledky voleb její spolustraník a europoslanec Luděk Niedermayer. „Za mě smutné slovenské ráno. K vládnutí voliči pozvali politické uskupení se silně nejasným programem. Uspěli radikálové i nevyhraněná strana extravagantního milionáře. Strana Fica propadla méně, než se čekalo. Zato ze tří profilovaných proevropských stran těsně uspěla jediná,“ míní Niedermayer.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka slovenští voliči překreslili politickou mapu. „Nezabodoval Kotlebův extremismus, jak některé průzkumy naznačovaly. Blahopřeji vítězům a přeji Slovensku stabilní a demokratickou vládu, která bude pokračovat v nadstandardních vztazích mezi našimi zeměmi,“ napsal Hamáček.

„Volby na Slovensku vyhrála strana, která prosazuje přímou demokracii – to je skvělá zpráva pro nás a bezesporu zklamání pro všechny elitáře zprava i zleva, a to jak na Slovensku, tak i v České republice,“ uvedl i předseda SPD Tomio Okamura. „Slovákům se povedlo odstavit Roberta Fica a jeho Směr, který jen sliboval nesmyslné, šířil strach z migrantů, zatímco si on a jeho blízcí privatizovali stát. Slováci hlasovali pro změnu a nárůst volební účasti jim můžeme závidět, “ napsal na Twitteru předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Reklama

Související témata:

Doporučované