Hlavní obsah

Vítězem energetické krize jsou uhlobaroni. Zájem o uhlí stoupá

Foto: Shutterstock.com

Australskému uhlí se letos dařilo, cena nejvíce vzrostla začátkem října. Ilustrační foto.

Reklama

Ceny uhlí se s příchodem topné sezóny zvedly. Těžařské společnosti zažívají boom a investoři, kteří v energetické uhlí věřili, budou mít zřejmě úspěšný rok.

Článek

Těžařům uhlí se daří. Zatímco v červnu se akcie společnosti Thungela Resources propadaly, začátkem října zaznamenala těžařská skupina úspěch. Poptávka po energetickém uhlí roste, stejně tak i jeho ceny. „Lidé zapomněli, že základy trhu s energetickým uhlím byly stále pevné, a to je nakonec přesně to, co se potvrdilo,“ řekl pro server Financial Times (FT) July Ndlovu, generální ředitel společnosti Thungela.

Podle Financial Times patří Thungela Resources mezi malou skupinu těžařů, kteří vycházejí z globální energetické krize jako vítězové, díky růstu cen energetického uhlí na rekordní úroveň. Mezi další podobné společnosti patří Glencore, největší světový vývozce energetického uhlí, Peabody Energy, Whitehaven Coal a Exxaro Resources.

Tyto těžařské společnosti by letos měly svým akcionářům generovat velké zisky. Podobný potenciál mohou mít i v budoucnu, protože poptávka po uhlí je v Asii stále velká. A banky naopak odmítají financovat nové uhelné doly.

Výkonný ředitel Whitehaven Paul Flynn pro FT uvedl, že zájem ze strany zákazníků je veliký. „Myslím, že to demonstruje enormní nastavení nabídky a poptávky pro několik příštích let,“ dodal Flynn.

Pro Asii je uhlí jistota

Ceny uhlí vyskočily, což se projevilo především na vysokoenergetickém australském uhlí, které je měřítkem pro obrovský asijský trh. Začátkem roku se cena za tunu pohybovala kolem 80 dolarů. Začátkem října uhlí prudce vzrostlo na zhruba 260 dolarů, k dnešku se jeho cena pohybuje kolem 150 dolarů za tunu.

K mimořádnému nárůstu přispěla kombinace faktorů – od přerušení dodávek v Jihoafrické republice a Indonésii (dvou klíčových producentů) až po oživení poptávky po elektřině v Číně, která bojkotuje uhlí z Austrálie. Těžařům nahrávají i stoupající ceny plynu, které nutí energetické společnosti v severovýchodní Asii a Evropě přecházet dočasně na uhlí.

A protože se obrovské množství lidí v Asii ocitá v energetické chudobě, zůstává poptávka po uhlí – spolehlivém zdroji základního výkonu pro elektrické sítě – stále silná. Pro investory, kteří uhlí věřili, je tak příští rok z pohledu zisků velice slibný.

Analytici společnosti JPMorgan totiž odhadují, že uhelná divize Glencore by mohla v roce 2022 vykázat rekordní zisk 8,3 miliardy dolarů čistého. Produkce podle odhadů totiž vzroste na více než 120 milionů tun a plný dopad letošního nárůstu cen se promítne do zisku. To by mohlo akcionářům připravit cestu k velkým peněžním výnosům.

Společnost Glencore je také připravena dosáhnout zdravého výnosu z obchodu ve výši 588 milionů dolarů na odkoupení svých partnerů Anglo American a BHP v Cerrejón, kolumbijském uhelném dole.

Podle obchodníků ceny uhlí příští rok klesnou

Přestože ceny akcií producentů uhlí prudce vzrostly, jen stěží držely krok s růstem zisků. Zájem o investování do uhlí není totiž nijak velký. „Mnoho fondů nemůže koupit tyto akcie kvůli ekologickým, sociálním a vládním obavám,“ popsal pro FT analytik Jefferies Christopher LaFemina.

Při pohledu do budoucna visí nad tím, jak dlouho bude boom trvat, otazník. Někteří obchodníci se domnívají, že ceny dosáhly vrcholu. A i když by mohly zůstat zvýšené po celou topnou sezónu v Číně, je podle některých odhadců možné, že ceny poté prudce klesnou.

Průmysloví manažeři jsou naopak optimističtější. Nombasa Tsengwa, nastupující generální ředitelka jihoafrického producenta uhlí Exxaro, očekává, že ceny zůstanou stabilní po zbytek roku a do roku 2022.

„Kombinace silné poptávky po energetickém uhlí ze severní polokouli a rostoucích cen plynu společně s pomalým oživením čínských a zámořských dodávek, určitě ceny podpoří,“ řekla Tsengwa pro Financial Times.

Reklama

Související témata:

Doporučované