Hlavní obsah

Vítěz Orbán: Historické vítězství, je to šance chránit Maďarsko

Vítězem voleb v Maďarsku je Viktor Orbán.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Vítězem maďarských parlamentních voleb je současný konzervativní premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz. Ukazují to výsledky hlasování, které k urnám přivedlo rekordně vysoké množství Maďarů.

Článek

Orbán se ucházel o třetí vítězný mandát v řadě, ale hlavně o udržení ústavní většiny.

Orbánův Fidesz po sečtení zhruba 70 procent hlasovacích lístků má 49,5 procenta hlasů.

Na druhém místě je s velkým odstupem krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) s 19,9 procenty a na třetím místě Maďarská socialistická strana (MSZP) s necelými 12 procenty, uvedla maďarská tisková agentura MTI. Do parlamentu se dostaly také liberální ekologická strana s názvem Je možná jiná politika (LMP) s 6,5 procenty a Demokratická koalice (DK) s 5,4 procenty hlasů.

Maďarský premiér Viktor Orbán se už prohlásil za vítěze parlamentních voleb. V projevu ke svým příznivcům uvedl, že drtivé vítězství jeho strany Fidesz je příležitostí bránit zemi. „Je to historické vítězství a příležitost chránit Maďarsko,” řekl. Svou kampaň Orbán založil na důsledném odmítání vstřícné přistěhovalecké politiky Evropské unie a na kritice nynějšího vedení EU.

Orbán během projevu poděkoval polským činitelům za jejich podporu v kampani. V Budapešti osobně podpořil Orbána lídr polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

Fidesz po volbách udrží v parlamentu dvoutřetinovou ústavní většinu. S odkazem na průběžné výsledky centrální volební komise to napsala agentura Reuters. Dosud měl Fidesz ve 199členném parlamentu 133 poslanců, což je nejtěsnější možná ústavní většina, nově by mohl mít o jeden mandát více.

Premiér byl vysokým favoritem voleb už předem. Těží z dobrého hospodářského stavu země a z kritiky vstřícné přistěhovalecké politiky Evropské unie. Orbán je nejdéle vládnoucím politikem v čele maďarského státu od pádu komunismu v roce 1989.

Reklama

Doporučované