Hlavní obsah

Vítězem soutěže Jihočeské univerzity je projekt na ovládání zesilovačů

Foto: Getty Images

České Budějovice

Reklama

Premiérovým vítězem ceny Jihočeské univerzity za nejlepší inovativní a vědecký výzkum se stal projekt na dálkové ovládání hudebních zesilovačů. Rozhodla o tom univerzitní rada pro komercializaci.

Článek

Prvního ročníku soutěže se mohli zúčastnit studenti, ale i akademičtí a vědečtí pracovníci z univerzity, jejíž zástupci dnes výsledky vyhlásili.

„Účastníci mohli přihlašovat výrobky, technologické postupy i služby, tedy vše z oblasti duševního vlastnictví, které zahrnuje jak průmyslově právní ochranu, tak autorskoprávní ochranu. Podmínkou bylo, aby projekt a jeho výsledek byly zcela nové a měly, nebo mohly mít v budoucnu komerční potenciál,“ uvedla vedoucí kanceláře transferu technologií školy Růžena Štemberková. Do prvního ročníku soutěže mohli uchazeči přihlásit projekty z let 2016 až 2020.

Vítězný projekt se zabývá dálkovým ovládáním řídících ovladačů analagových hudebních zesilovačů. Jde o externí zařízení, které umožňuje dálkovou regulaci, aniž by někdo musel zasahovat do vnitřní konstrukce zesilovače. „Zásadní výhodou je, že na trhu podobné zařízení neexistuje,“ řekla Šetmberková. Vítězný projekt připravili Ladislav Ptáček a Milan Novák z přírodovědecké fakulty. Podle nich je jeho hlavní využití v hudebním průmyslu. „Těší mě, že na řadě fakult jsme schopní k inovacím přistupovat. Je to velká výzva pro vědeckou sféru do budoucích let,“ uvedl rektor univerzity Bohumil Jiroušek.

Reklama

Doporučované