Hlavní obsah

Vítězka Jermanová se naštvala, že ji Babiš obětoval

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jermanová: Vítězství jsme si odpracovali, mám radost (záběry z 8. října).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Jaroslava Jermanová, která je středočeským lídrem ANO, se odmítá podřídit Andreji Babišovi a přenechat post hejtmana konkurenci.

Článek

Místopředsedkyně ANO Jaroslava Jermanová se dostala do neobvyklého konfliktu se šéfem hnutí Andrejem Babišem. Naštvala se, že ji obětoval a místo ní nabídl post středočeského hejtmana Vítu Rakušanovi, lídrovi kandidátky konkurenčního hnutí Starostové a nezávislí.

ANO s Jermanovou v čele kandidátky přitom ve víkendových krajských volbách zvítězilo s 20,8 procenty hlasů, Rakušanovi Starostové a nezávislí skončili se ziskem 18,4 procenta na druhém místě.

Andrej Babiš přesto hned v neděli mluvil o tom, že hejtmanské křeslo přenechá Starostům. Zdůvodňoval to tím, že starosta Kolína Vít Rakušan je „slušný člověk" a že je stejně jedno, kdo hejtmanem je. Důležitější podle Babiše je to, aby hnutí ANO oplátkou získalo většinu v jedenáctičlenné krajské radě.

Klidně opustím křeslo ve Sněmovně

Jenže Jaroslava Jermanová se Babišově plánu vzepřela.

Ambiciózní šestačtyřicetiletá politička velmi usilovala o post hejtmanky už v předvolební kampani. A v sobotu odpoledne po vyhlášení výsledků dokonce veřejně oznámila, co je pro ni prioritou: Raději se prý stane hejtmankou a kvůli tomu odejde z křesla místopředsedkyně Sněmovny a vzdá se poslaneckého mandátu.

Babišovo nedělní vyjádření ji proto zklamalo. Vysněného místa v regionu se nechtěla vzdát a začala bojovat.

Začala rychle sama vyjednávat s ostatními stranami a v pondělí se sešla s Babišem, aby si situaci vyříkali. Nakonec ho podle informací ze štábu ANO přesvědčila, aby jí nechal volnou ruku k vyjednávání.

Ani ona, ani Andrej Babiš už poté tohle „osobní nedorozumění" nechtějí veřejně komentovat.

Babišova obava z další Krnáčové?

Skutečné motivy, proč Babiš chtěl Jermanovou obětovat, nejsou úplně jasné.

Protože se vítězné ANO hejtmanského postu vzdalo například také v Ústeckém kraji, nabízí se jedno vysvětlení: Může jít o Babišovu obavu, že se do vedení regionů dostanou nezkušení lidé a udělají hnutí ostudu, jako se to stalo po komunálních volbách na několika radnicích.

Vznik krajské vlády ve středních Čechách komplikuje nejen nedůvěra v hnutí ANO, ale také mezi jednotlivými stranami. Ty se navzájem obviňují, kdo koho podrazil.

Nejprve se hned v neděli po volbách sešli zástupci vítězného hnutí ANO, druhého STAN i TOP 09 a slíbili si, že exkluzivně budou vyjednávat jenom spolu. To naštvalo ODS, která si zase slíbila s TOP 09, že po volbách budou postupovat společně.

Andrej Babiš nechce komplikace.

Je lepší Babiš, nebo Rathovi pohrobci?

Pak začali váhat Starostové v čele s Vítem Rakušanem a Danou Drábovou. Řešili dilema, jestli opravdu mají jít do koalice s nenáviděným ANO, anebo raději s místní ČSSD, v níž je však dosud plno někdejších spolupracovníků bývalého hejtmana Davida Ratha.

Hnutí STAN v sociálnědemokratické sestavě nejvíc vadí současný náměstek hejtmana Marek Semerád, bývalá Rathova pravá ruka. Středočeští sociální demokraté se ho odmítají vzdát, čímž námluvy se Starosty zkrachovaly.

A do třetice: Jaroslava Jermanová zase naštvala zástupce STAN a TOP 09, když po dohodě, že do středy s nikým jiným jednání nepovedou, odešla na schůzku s Martinem Kupkou - lídrem ODS.

Cílem Jermanové je teď vytvořit v regionu širokou koalici, jíž by tvořily strany ANO, STAN, ODS a TOP 09 a kde by ona byla hejtmankou.

První schůzku má tato čtveřice dnes dopoledne.

Reklama

Doporučované