Hlavní obsah

Z minulosti jsme se poučili. Komunisté by v roce 1948 stejně volby vyhráli, říká k Zemanově výtce šéf KSČM

Co chce současná KSČM? A proč odmítá jít do vládní koalice s ANO?Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejsme nostalgickou politickou stranou. Jsme pro pluralitní politický systém, tedy pro více politických stran, srovnává rozdíly mezi československou KSČ a současnou KSČM staronový předseda strany Vojtěch Filip.

Článek

V čele KSČM stojí už 12 let. Předsednický post Vojtěch Filip nedávno obhájil jen těsně, když porazil na stranickém sjezdu Josefa Skálu označovaného za konzervativce nebo i stalinistu. Šéf komunistů ale ve Výzvě odmítá, že by se jeho strana nepoučila z minulosti.

„Jsme pro pluralitní vlastnické formy. Jsme jedinou stranou na politické scéně, která chrání veřejný majetek. Ústava říká, že všechny formy vlastnictví jsou si rovny a že si zaslouží stejnou ochranu. A tady se klidně vykládá o tom, že se má zprivatizovat to nebo ono. A vůbec se nemluví o tom, jestli se tomu veřejnému sektoru má zachovat určitý prostor,“ říká Filip.

Vítězný, nebo prohraný únor 1948?

„KSČM do své výbavy přijala omluvu KSČ, protože dovedeme pochopit, co bylo špatně, a dovedeme se z toho poučit. Ti, co to nechtějí slyšet, to neslyší,“ dodává.

Komentuje i výtku prezidenta Miloše Zemana, který na nedávném sjezdu KSČM vyzval stranu k pokání za její minulost a označil únor 1948 za prohru.

„Je to názor prezidenta. Kdyby KSČM v roce 1948 nenavrhla jednotnou kandidátku Národní fronty, tak ty volby stejně vyhrála,“ říká Filip.

S ČSSD radši než s Okamurou

Po loňských sněmovních volbách je KSČM na politickém výsluní, přestože získala pod Filipovým vedením jen 7,7 procenta hlasů. Pomáhá tomu odpor většiny ostatních stran k vládní koalici s ANO.

Komunisté mají patnáct poslanců, tedy stejně jako ČSSD, a zatím to stále vypadá, že vznikající vládu podpoří. „S ČSSD snáz hledáme programový průnik než s SPD. S ANO se ale nemůžeme dohodnout na daňové progresi a na zahraniční politice. ČR má usilovat o novou bezpečnostní architekturu Evropy a ta nemůže být postavená na pozůstatcích studené války,“ říká Filip na adresu NATO.

Kam chce předseda KSČM po téměř třiceti letech od sametové revoluce vést svou stranu? Štěpí se názorově mezi pragmatiky typu Filipa a konzervativce, jako je Skála? Je Severoatlantická aliance pro KSČM „agresivní bezpečnostní blok“, ze kterého bychom měli odejít? Podívejte se na rozhovor v úvodu článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované