Hlavní obsah

Vítězství peněz nad čistým sportem, nechápe zrušení ruské suspendace bývalý šéf Mezinárodní dopingové agentury

Foto: Profimedia.cz

David Howman (vlevo) se svým nástupcem Sirem Craigem Reediem.

Reklama

Světová antidopingová agentura (WADA) na kongresu na Seychelách zrušila suspendaci pro ruskou antidopingovou agenturu s tím, že tamní sportovci mohou znovu reprezentovat pod ruskou vlajkou. Tento krok ale příliš nechápe bývalý šéf WADA.

Článek

Devět z dvanácti členů výkonného výboru Světové antidopingové agentury (WADA) hlasovalo pro zrušení ruské suspendace. Podle bývalého šéfa WADA Davida Howmana ale jde o vítězství peněz nad čistým sportem. „Jsem opravdu zklamaný,“ řekl britskému deníku The Guardian člověk, který vedl WADA mezi lety 2003 až 2016.

Podle Howmana WADA v čele se Sirem Craigem Reediem podlehla tlaku Mezinárodního olympijského výbor (MOV). Ostatně podle gazeta.ru se na ruskou stranu postavil také Jiří Kejval, který je členem výkonného výboru WADA, společně s dalšími čtyřmi kolegy právě skrze MOV. Seznamu se Kejvalovo vyjádření sehnat nepovedlo, protože jakožto člen výkonného výboru je vázan mlčenlivostí.

„Vypadá to, že se vedení WADA vydalo z cesty za čistý sport, ale jde jim spíše o to, aby se zase začalo závodit v Rusku, protože některé mezinárodní sportovní federace potřebují peníze z akcí v Rusku. Jde o vítězství peněz nad principem čistého sportu,“ zlobí se bývalý šéf WADA Howman.

Ruská antidopingová agentura (RUSADA) byla tou mezinárodní suspendována už v listopadu roku 2015 a WADA tehdy doporučila také to, aby se v Rusku nekonaly žádné mezinárodní sportovní akce. Přesto se třeba letos v března jel v ruské Ťumeni podnik Světového poháru v biatlonu, který čeští reprezentanti bojkotovali. Právě kvůli kauze ruského státem podporovaného dopingu.

Rozhodnutí WADA, proti kterému se postavila i viceprezidentka výkonného výboru WADA Linda Hellelandová, pobouřilo třeba i plavce a olympijského rekordmana Michaela Phelpse. „Nelíbí se mi to. A pokud s takovým problémem WADA opravdu nic neudělá, tak je otázka, zda by neměla čistotu sportu kontrolovat jiná agentura,“ řekl držitel 23 olympijských medailí agentuře AFP.

Dalším antidopingovým agenturám v čele s tou britskou, australskou či americkou se nelíbí, že WADA měla Rusům zmírnit podmínky pro zrušení suspendace. Původně měli Rusové přiznat státem podporovaný doping a zpřístupnit všechny vzorky z moskevské laboratoře, kde mělo k záměnám vzorků docházet. Zatímco nyní mělo stačit, že Rusové přiznali selhání jednotlivců.

„Je to facka čistým sportovcům. Samozřejmě víme, že potřebujeme Rusko na olympijských hrách a největších závodech, ale nesmí to ohrozit olympijskou myšlenku,“ nechal se slyšet Travis Tygart, šéf Americké antidopingové agentury (USADA).

Reklama

Doporučované