Hlavní obsah

Vítkovická fabrika bude mít nové investory, odbory jsou od října ve stávkové pohotovosti

Zaměstnanci budou zůstávat doma s náhradou mzdy.

 

Reklama

Kvůli nedostatku provozního kapitálu společnosti Vítkovice Heavy Machinery se vedení firmy dohodlo s odbory, že někteří zaměstnanci budou zatím moci zůstávat doma s osmdesáti procenty mzdy.

Článek

Od října loňského roku jsou odboráři ve firmě ve stávkové pohotovosti. Ta byla vyhlášena primárně kvůli opožděnému vyplácení mezd. V tuto chvíli už zaměstnanci několik měsíců dostávají výplaty včas. Odbory i přesto stávkovou pohotovost neodvolávají. Čekají na další vývoj ve firmě.

„Představenstvo se dohodlo s odboráři na takzvaném fázování výroby, to znamená, že v zaměstnání budou vždy jen někteří zaměstnanci. S ostatními je dohodnuto, že budou doma s osmdesátiprocentní náhradou mzdy. Konkrétně dnes jsou v zaměstnání téměř všichni lidé z těžké mechaniky a doma je asi tři sta zaměstnanců,“ uvedla tisková mluvčí Eva Kijonková.

Důvodem, proč firma zavedla takzvanou fázovou výrobu, je nedostatek provozního kapitálu. Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovice Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem pak skupina prodala.

Nedostatek provozního kapitálu sice nyní firma řeší převážně nebankovním financováním a také dohodami s dodavateli a odběrateli. Potřebuje ale další peníze, aby mohla vyrábět plnou kapacitu.

„Investor je už v tuto chvilku známý a s renomovanou poradenskou společností připravujeme jeho vstup. Bude nakupovat část akcií,“ dodala Eva Kijonková.

Společnost zatím nechce jméno investora prozradit.

Firma má zhruba 1100 zaměstnanců a možnost vyplácení osmdesátiprocentních mezd se týká osmi set z nich. Lidé se budou ve výrobě i administrativě střídat podle potřeb firmy. Původně vedení firmy navrhovalo vyplácení šedesáti procent mzdy, ale po jednání s odboráři se výše náhradních mezd zvedla na osmdesát procent.

„Ta situace se v posledních měsících očekávala, ale bohužel jsme v kraji byli poměrně dlouho uváděni v omyl. Na druhou stranu se chystá vstup investora a jsem přesvědčen o tom, že Vítkovice jako takové mají perspektivu. Protože je to strojírenský podnik s dlouhou tradicí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Reklama

Doporučované